NRK Meny
Normal

Vil endre skolegudstjeneste med julekort

Human-Etisk Forbund vil at elevene skal ha påmelding til skolegudstjenestene. Nå har de sendt ut kort til alle skolene i stavangerområdet, hvor de oppfordrer skolene til å innføre påmelding til skolegudstjenesten for dem som vil gå.

julekort

Slik ser kortet som har gått til alle elever ut.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Ingeborg Tyse

Ingeborg Tyse er lokallagsleder for Human-Etisk Forbund i Stavanger.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Dagens praksis er motsatt. De elevene som ikke ønsker å delta på skolegudstjenesten må melde avbud.

– Vi gjør det for å minne skolene på det regelverket som gjelder, og oppfordre dem til å velge løsninger som gir elever reell valgfrihet i forhold til dette med skolegudstjenester, sier Ingeborg Tyse, som er lokallagsleder for Human-Etisk Forbund i Stavanger.

– Er det lettere å melde seg på enn av?

– Ja, det er veldig vanskelig å melde seg av, spesielt fordi dette er en aktivitet veldig mange skoler tar for gitt at alle skal delta på. De legger opp til at elevene skal være med på julespill med sang og underholdning, og da er det vanskelig for foreldre si at barna ikke får delta, sier lokallagslederen.

julekort

På kortet står det blant annet: «Dette julekortet er en vennlig påminner om at den norske fellesskolen skal være inkluderende.»

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Skolegudstjenesten er viktig

Human-Etisk Forbund mener at det er foreldre og kirken sin oppgave å la barna gå i gudstjenester, ikke den offentlige fellesskolen, som skal inkludere alle.

– Den offentlige felleskolen skal inkludere alle elever, uavhengig av religiøs tilhørighet, sier Tyse.

Marie Ljones Brekke

Marie Ljones Brekke er Krf-politiker og lærer.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Krf-politiker og lærer Marie Ljones Brekke, er av en annen oppfatning. Hun mener skolegudstjenesten er viktig for det norske samfunn.

– Den ivaretar kultur og tradisjonsforståelsen hos barn og unge i skolen, sier Brekke.

– Men har det så mye å si om folk må melde seg på?

– Ja, det er et forsøk på å uthule ordningen, og det handler om hva man legger til grunn som utgangspunktet. Jeg mener at utgangspunktet skal være at i julen skal vi lære om hva julen handler om, og da tar vi eleven med oss til julegudstjeneste, sier hun.

Utprøvd på Fjell skole

Ingeborg Tyse, i Human-Etisk Forbund synes det er useriøst å kalle forslaget for et forsøk på uthuling av skolegudstjenesten.

– Vi ønsker ikke å avskaffe det, vi ønsker at det kan være et tilbud til elevene, men det må ikke gjøres med et premiss om at alle elever skal delta, sier Tyse.

Påmelding til skolegudstjeneste er utprøvd på Fjell skole i Drammen, og da var det ikke mange som gikk på gudstjenesten.

– Der er det slik at noen elever deltar på gudstjenestene, mens resten av elevene har vanlig undervisning. Der får elevene et reelt valg, sier Tyse.

Marie Ljones Brekke mener at dagens ordning gjør det enkelt for foreldre å velge bort skolegudstjenesten.

– Jeg mener det er helt greit at mennesker ønsker å velge annerledes, da har en mulighet til å velge det vekk, sier Brekke, om dagens ordning.