Onsdag starter ankesaken

Onsdag, på dagen ett år etter at Agnes Elisabeth Müller (36) ble funnet drept, starter ankesaken mot hennes ektemann (35).

Agnes Müller

Agnes Müller ble funnet på 70 meters dyp i Lysefjorden.

Foto: Politiet/NRK

Tobarnsmoren fra Tyskland ble funnet død i en bylt hentet opp fra 70 meters dyp i Lysefjorden i Rogaland 6. mai i fjor. Ektemannen Thomas Müller (35) erkjente kort tid etter å ha drept henne. Han ble 5. desember dømt til 21 års fengsel for voldtekt og overlagt drap. Han anket på stedet. Müller skal forklare omstendighetene rundt drapet første dag av ankebehandlingen.

Politibåt og ROV i Dørvika i Forsand

Politiet brukte undervannskamera for å lokalisere den drepte på sjøbunnen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

– Han erkjenner fortsatt skyld for forsettlig drap, men mener fremdeles at det ikke var overlagt drap og sier at hun samtykket til drapshandlingen. Han fastholder også at han ikke hadde voldtatt henne, sier forsvarer Ørjan Eskeland til NTB.

Ingen nye bevis

Det er satt av fem dager til ankesaken i Gulating lagmannsrett når saken starter opp i lokaler i Folkets Hus i Stavanger.

– Saken ser ut til å komme opp i samme forfatning som i tingretten, det er i alle fall ikke noe nytt fra vår side, sier aktor Tormod Haugnes.

Forsvarer Eskeland bekrefter at heller ikke de har noe nytt å komme med.

Dommen fra tingretten var i tråd med aktors påstand, og Jæren tingrett fant ingen formildende omstendigheter:

– Tiltalte har ikke vist anger eller gitt uttrykk for beklagelse over å ha drept ektefellen eller frarøvet barna deres mor og i realiteten også deres far siden han må sone en lang fengselsstraff. Han har tvert imot lagt ansvaret for drapet over på den avdøde ved å forklare at det var hun som selv ba ham om å drepe, heter det i dommen.

Motstridende

Müller drepte kona i familiens hjem i Forsand kommune mens barna lå og sov i andre etasje. Han har forklart at hun ønsket å dø og var med på å planlegge drapet. Han forklarte også at kona var deprimert, og at det var grunnen til at hun ønsket å dø. De fleste vitnene fortalte derimot om en kvinne med humør og optimisme etter at hun hadde besluttet å flytte fra mannen.

Begravelse Agnes Müller

Agnes Müller ble begravet den 28. mai i 2014.

Foto: Ståle Frafjord

Tingretten festet mer lit til sistnevnte forklaringer:

– Mye taler for at Agnes i tiden før drapet hadde tatt en bestemmelse om at hun nå ville flytte fra tiltalte og fra Forsand hvor hun ikke syntes å trives, skriver dommeren.

Forsvarer Eskeland opplyser at Thomas Müller nå har det etter forholdene greit, og ønsker av hensyn til barna ikke å kommentere saken utover dette.

Bistandsadvokat Kjersti Jæger representerer de to barna til ekteparet. I tingretten ble Müller dømt til å betale erstatning til begge, i tillegg til fengselsstraffen.