Ond nisse vil tvinge Rogaland i kne – igjen

Hvorfor går folk på Nord-Jæren år etter år mann av huse for å oppleve en ond nisse med trønderdialekt? Fordi mor og far ler like mye som barna.

Sirkus Svartnissen

Her er en scene fra fjorårets svartnisse-revy. Kristian Arntsen (t.v.) og Vegard Hoels skikkelser er i ferd med å mose Svartnissen med en gigantisk hammer.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund

– Jeg må ha en halv nisse, det står i oppskrifta ...

Svartnisse, spilt av Hans Petter Jørgensen, har år etter år fått det til å koke i Sola kulturhus. Og nå er det på an igjen. For torsdag er det premiere på Barnas store julerevy i Sola Kulturhus. Den onde nissen er blitt fast juletradisjon for mange familier – og årets forestilling, som har fått navnet «Klon Kokos jul», er den trettende i rekken.

– Det er jo juleanarki! Foreldrene elsker det, og ungene elsker det enda mer! sier Pål Mangor Kvammen, fast regissør for Barnas store julerevy.

Bunner i Rosenborg-hat

– E dårr någe liv i dåkkår?

Svartnisse

Foran: Hans Petter Jørgensen og Ove Rocketroll. Bak fra venstre: Christian Eriksen, Vegar Hoel og Kristian Arntsen.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Hvert år kommer figuren Gerd (Christian Eriksen) ut på scenen i Sola Kulturhus og hilser, før resten av gjengen dukker opp – Mr. Caboom (Eriksen), Kissa Nissemann (Kristian Arntsen), Ove Rocketroll (Ove Storland) og altså den slemme Svartnissen (Hans Petter Jørgensen). Det er klart for ellevill humor og galskap.

– Han er en ond nisse i svart og hvitt som snakker trønderdialekt, sier Jørgensen.

Nissen fikk klærne og dialekten fordi skuespillerne var lei av at Viking alltid tapte for Rosenborg.

– Så da fikk de noe ut ved å slåss mot meg.

Har kjedet seg mye

Etter å kjedet seg gjennom juleforestilling etter juleforestilling med ungene, ville Jørgensen og resten av ensemblet lage noe som også fenget de voksne. Vegard Hoel mener det er nettopp derfor de lykkes. I fjor solgte julerevyen over 19.000 billetter. I år er allerede sju forestillinger utsolgt.

– Det blir en tradisjon fordi de voksne koser seg med ungene og omvendt. Å se tre generasjoner sitte og le ved siden av hverandre, av de samme vitsene, det er jo er jo fantastisk, ubetalelig! sier Hoel, som i år er gjesteskuespiller i rollen som norskspanjolen Felice Navidad.

– Og så kommer det stadig nye unger også?

– Det er det som er genialt! Det produseres publikum, det er en uuttømmelig kilde!