Hopp til innhold

Nå kan Monika få kreftmedisinen på sykehuset

Fortvilelse og frustrasjon over systemet er snudd til takknemlighet for firebarnsmora Monika Tjåland. Sent i går kveld ble medisinen hun er avhengig av godkjent av norske helsemyndigheter.

Monika Tjåland og Ole Anton Liverud

Monika Tjåland har annenhver uke reist til en privatklinikk for å få satt medisinen som fram til nå ikke har vært i bruk på offentlige sykehus.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det er dette vi har ventet på. Vi er veldig glade, både for egen del og for alle andre som er i samme situasjon. Vi er takknemlige, sier Ole Anton Liverud, ektemann til kreftsyke Monika Tjåland.

Firebarnsmora med alvorlig føflekkreft var oppgitt da hun ikke fikk medisinen som kan forlenge livet hennes, til tross for at den er lovlig. Familien valgte å betale for å sette medisinen på privat sykehus.

Godkjennelsen ble gjort av Beslutningsforum for nye metoder, sent i går kveld. Nå kan 200 alvorlig syke kreftpasienter her i landet få lenger levetid.

Monika Tjåland

Monika Tjåland fikk påvist ondartet føflekkreft våren 2013. Tjåland ble operert, men i fjor høst oppdaga legene en ny kul. Med spredning.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Vi har hele tiden sagt at vi ville behandle saken så raskt som mulig. Derfor hadde vi et ekstraordinært møte onsdag kveld, sier leder i Beslutningsforum, Lars Vorland.

Forhandlet pris

Det har lenge vært debatt rundt legemidlene, Opdivo og Keytruda, på grunn av at prisen har vært for høy. Krf foreslo å presse prisen i tett samarbeid med naboland.

– I utgangspunktet er medisinene dyre, men vi har forhandlet prisen. Vi mener at nytten medisinen har, overstiger kostnadene, sier Vorland.

Det at medisinene nå kan tas i bruk på offentlig sykehus, fører til en ekstrakostnad på 70 millioner kroner årlig.

Lars Vorland, direktør i Helse Nord

Lars Vorland er leder i Beslutningsforum for nye metoder.

Foto: Barbro Andersen

– Ønsket etter å få medisinen på plass, har vært sterkt, både fra pasientene og oss, sier Vorland.

Slipper ekstrabekymringer

For familien på Undheim blir hverdagen annerledes. Fram til nå har ektemannen hatt ansvar for å kjøpe medisinen på apotek, og passe på at den oppbevares riktig i kjøleskapet hjemme.

– Vi slipper store ekstrabekymringene, selv om vi alltid har bekymringer knytta til sykdommen, sier Liverud.

Annenhver uke har Monika blitt flytta fra kreftavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus til privatklinikken Kolibri for å få satt medisinen. Dette har vært en ekstra belastning for den kreftsyke pasienten.

– Nå kan Monika få all behandling på sykehuset, og i tillegg slipper vi alle økonomiske bekymringer. Vi er selvfølgelig lettet og svært glade, sier han.

Her er TV-saken NRK sendte 23. oktober:

Firebarnsmora med alvorlig kreft får ikke medisinen som kan forlenge livet hennes, til tross for at den er lovlig. Nå betaler familien sjøl.