Hopp til innhold

Norges mest omstridte vindmølle fjernes

Høyesterett måtte ta stilling til om støyen plaget naboene for mye. Nå skal vindmøllen ved Klepp Folkehøgskole få nytt liv ved Middelhavet.

Den 25 år gamle vindmølla på Jæren Folkehøgskule vart i dag demontert og skal no til Italia for å produsera straum.

SE VIDEO: Jæren Folkehøgskule satte opp vindmøllen på skolens område i 1988 for å profilere skolen som et sentrum for debatt om alternativ energi og miljøvern. Nå fjernes vindmøllen.

Vindmøllen på Klepp førte til støy, bokstavelig talt, allerede før den sto ferdig i mai 1988. Naboprotester mot støyen førte til at den bare fikk snurre rundt i en måneds tid før den ble stanset.

Jæren Folkehøgskule satte opp vindmøllen på skolens område for å profilere skolen som et sentrum for debatt om alternativ energi og miljøvern, og på den måten trekke til seg elever.

– Nå er møllen blitt gammel. Hun har gjort jobben sin, sier Dag Folkvord, rektor ved Jæren folkehøgskole, til NRK.

Vindmøllen sto på en 22,5 m høy sokkel og hadde åtte meter lange vinger. Den sto 10 meter fra nabogrense og 54 meter fra nærmeste nabohus.

Støynivået fra driften var på over 50 dBA ved fire naboers hus.

Tre timer hver dag

Driften kom etter hvert i gang igjen, men det ble gjort stadig nye forsøk på å stanset vindmøllen.

Naboene fikk etter hvert langt på vei medhold i rettssystemet. I en periode fikk vingene bare svive tre timer hver dag.

Saken havnet til slutt i Høyesterett, og ifølge Stavanger Aftenblad kostet alle rettsoppgjørene skolen mer enn en halv million kroner.

I vinden i Italia

Tirsdag startet demonteringen av vindmøllen, og det er Stavanger- firmaet Solvind som organiserer demonteringen på Klepp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vindmølle på Klepp

– Nå er møllen blitt gammel. Hun har gjort jobben sin, sier Dag Folkvord, rektor ved Jæren folkehøgskole, til NRK.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

– Det er ikke noe serviceapparat i Norge til å reparere den, og da blir det veldig dyrt å reparere møllen de gangene noe går galt. Den siste feilen ville kostet oss 100.000 å reparere, og det hadde blitt for dyrt for en 25 år gammel mølle, sier rektor Folkvord.

Møllen skal fraktes til Italia hvor den skal settes i stand og brukes til å produsere strøm. Avtalen er at italienerne får vindmøllen gratis mot å betale for frakt og demontering.