Hopp til innhold

Omstridt pub fikk skjenke-nei i Stavanger

Politikerne i Stavanger bestemte i dag at den nyetablerte pub-kjeden, Old Irish Pub, ikke får skjenkebevilling.

The Old Irish Pub

Puben som holder på å etablere seg i Stavanger får ikke skjenkebevilling. Det ble bestemt under formannskapsmøte i Stavanger i dag.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

– Dette er en helhetsvurdering hvor vi både vektlegger alkoholloven som de brøt, men også arbeidsmiljøloven som de brøt skikkelig, ganske grovt faktisk, sier Venstres ordførerkandidat i Stavanger Jan Erik Søndeland.

Vedtaket ble gjort med en stemmes overvekt. Venstre, KrF, Ap og MDG stemte for at den danske pubkjeden ikke skulle få bevilling, mens Høyre, Frp og Bompengepartiet stemte mot.

– Vi som politikere bør sette et eksempel, sier Søndeland, som mener de er useriøse aktører.

Jan Erik Søndeland

Venstres ordførerkandidat i Stavanger Jan Erik Søndeland.

Foto: Oda Scheel/Venstre

Den danske pub-kjedens planlagte etablering i Stavanger har ikke gått på skinner. Først brøt kjeden regelverket da de lot håndverkere bo i tredje etasje i De Røde Sjøhus, hvor de arbeidet med å sette puben i stand.

To uker senere hadde kjeden flyttet de ti polske arbeiderne, men da til en vanlig enebolig Stavanger, også det i strid med reglene. En uke etter det igjen, klistret de opp ulovlig alkoholreklame utenfor lokalene på De Røde Sjøhus.

The Old Irish Pub

Ulovlig alkoholreklame: Lokalpolitikere i Stavanger tok opp kampen mot den danske pub-kjeden The Old Irish Pub, som er i gang med å etablere seg i Stavanger. I kveld vant de fram.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

I etterkant av sakene har flere bystyrepolitikere i Stavanger tatt til orde for å nekte puben skjenkebevilling. Rådmannen mente i utgangspunktet at dette ikke kunne nektes. Men torsdag kveld gikk formannskapet mot rådmannens innstilling.

Vurderer saksmål

Peder Blak, administrerende direktør i Old Irish Pub, sier til RA at han er skuffet etter avstemming.

Peder Blak

Peder Blak, administrerende direktør i The Old Irish Pub

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Vi er meget overrasket og skuffet over formannskapets beslutning om å ikke gi oss skjenkebevilling. Dette er etter vår mening lovstridig. Vi vil nå vurdere å ta rettslige skritt mot Stavanger kommune, sier Blak til RA.

Søndeland sier at pub-kjeden bare må prøve saken i retten.

– Vi tror denne saken vil skape nasjonal presedens. Det å bekjempe sosial dumping det er ikke enkelt, men det er en viktig kamp å ta.