NRK Meny
Normal

Oljevarsler fikk sparken fra OD

Oljenestor Rolf Wiborg hevder han har fått sparken i Oljedirektoratet etter å ha varslet om at oljeforvaltningen ikke følger lover og regler i flere år.

Rolf Wiborg

Rolf Wiborg har fått sparken fra Oljedirektoratet.

Foto: NITO

– Jeg fikk beskjed om å pakke sammen sakene mine på fire timer. Dette er verre enn amerikanske forhold, sier Rolf Wiborg til Teknisk Ukeblad.

Wiborg er tidligere ressursdirektør i Oljedirektoratet, viseadministrerende direktør i Phillips Petroleum Norge og begynte i Statoil i 1975.

Han har ved flere anledninger sendt brev til energi- og miljøkomiteen på Stortinget og Riksrevisjonen for å varsle om forholdene på norsk sokkel.

Ifølge avisen mente han på høsten 2011 at forholdene i norsk oljeforvaltning var blitt så ille at han varslet Riksrevisjonen om blant annet at Olje- og energidepartementet oppfører seg mer som en profittaktør på sokkelen enn som en langsiktig forvalter, og at det er en usunn rolleblanding mellom Statoil og staten.

– Grov uforstand i tjenesten

Han fikk torsdag forrige uke beskjed om å rydde kontoret sitt. Oljedirektoratet fremholder at oppsigelsen ikke har noen sammenheng med Wiborgs varsling til Riksrevisjonen.

– Først vil jeg si at dette er en trist situasjon. Men saken er at Wiborg har blitt avskjediget etter Tjenestemannsloven paragraf 15 på grunn av grov uforstand i tjenesten og utilbørlig atferd i eller utenfor tjenesten. Oljedirektoratet avviser at det er en kobling mellom denne beslutningen og det Wiborg har sendt til Riksrevisjonen som varsling, sier pressetalsmann i OD, Bjørn Rasen til TU.

ifølge avisen ble Wiborg tilbudt en såkalt «minnelig ordning» og en sluttpakke på nyåret.

Bellona frykter konsekvensene

– Vi er sjokkert over nyheten om at Rolf Wiborg mister jobben. Det vil nå bli vanskelig for kritiske røster å heve stemmen overfor ledelsen i Oljedirektoratet, og vi frykter at konsekvensen blir en enda mer konform og mindre nyansert oljedebatt, sier Karl Kristensen, fagrådgiver i Bellona.

Han mener Wiborg er en viktig varsler, og at dette er dårlig nytt for alle som er opptatt av trygghet på sokkelen.