Hopp til innhold

Nytt senter for økt oljeutvinning kommer til Stavanger

Statsråd Ola Borten-Moe (Sp) kunngjorde i dag at det nye senteret for økt oljeutvinning skal ligge på Universitetet i Stavanger.

Statministeren godt fornøyd med at Stavanger vant kampen om nasjonalt forskningsenter for oljeutvinning.

Christine Sagen Helgø
Foto: Annbjørg Dalland / NRK

– Vi vant fordi vi er best, sier ordføreren i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H).

Beliggenheten for senteret var en konkurranse mellom Stavanger, Trondheim og Bergen, hvor Norges forskningsråd vurderte stavangermiljøet som det beste.

Senter på UiS

– Siden pressekonferansen var i trondheim, var vi usikre på hvordan dette ville gå, om vi skulle være best i klassen, men det var vi! Så gratulerer til Universitetet i Stavanger, til Iris - og egentlig til hele Stavangerregionen, sier Sagen Helgø.

Det nye senteret inkluderer også sterke fagmiljøer i Trondheim, Bergen, Oslo og utlandet. Førsteamanuensis Merete Vadla Madland ved UiS blir senterleder.


– Dette er et resultat av 30 års hardt arbeid. Vi har bygget opp et forskningsmiljø i den internasjonale elitedivisjonen og i alle år dyrket et nært samarbeid med industrien, forteller Madland i en pressemelding.

I tillegg har de med seg mange andre, svært dyktige forskere i Norge og utlandet i dette senteret. Nå kan de utvide vår forskning ytterligere og finne optimale løsninger for økt oljeutvinning på eksisterende felt.

– En stor anerkjennelse

Nytt oljeutvinningssenter
Foto: UiS

Kirsti Veggeland, direktør for IRIS Energi, er også svært fornøyd.


– Dette er en stor anerkjennelse av våre forskere og arbeidet de har gjort. At forskningssenteret legges til Stavanger gir oss både forutsigbarhet og langsiktighet i vårt forskningsarbeid, i tillegg til muligheten for et enda tettere samarbeid med industrien, sier Veggeland i en pressemelding.

Ordføreren er også enig i dette.
– Dette betyr enormt mye for regionen. Det er først og fremst en anerkjennelse av det som skjer på UiS, også betyr det at vi bekrefter vår posisjon som energihovedstad, sier Sagen Helgø.

Hun legger til at det er utrolig viktig med et sterkt fagmiljø.

– Å klare å utvikle seg på det vi er så gode til, nemlig olje og energi, legger hun til.


Bakgrunnen for senteret er at Åm-utvalget i 2010 presenterte en visjon for at minst mulig olje skal ligge igjen i eksisterende felt. Bare små prosentvise økninger vil gi flere hundre milliarder kroner mer i bruttoinntekter fra Nordsjøen.

Derfor vil regjeringen bruke 50 millioner kroner de neste fem årene på et nytt nasjonalt senter for økt oljeutvinning. En ekspertkomite i Norges forskningsråd har altså bestemt at Stavanger er stedet for økt oljeutvinning.

– Dette er en viktig sak for utviklingen av energihovedstaden Stavanger. I 30 år har vi jobbet med økt oljeutvinning, og nå har vi virkelig fått vist at sammarbeidet med næringslivet og forskningen på Universitetet og Iris har båret frukter, og at vi er best på dette, sier en stolt ordfører.

Et sammensatt fagmiljø

UiS og IRIS har et bredt sammensatt fagmiljø med lange forskningstradisjoner på økt oljeutvinning. Fysikere, kjemikere, geomekanikere, geologer, geokjemikere, matematikere og økonomer produserer et stort volum vitenskapelige artikler hvert år.

Resultatet har vært en stadig bedre forståelse av det komplekse samspillet mellom vann, bergart og olje i et reservoar, samt bedre risikovurdering og økonomiske beslutningskriterier for oljeselskapene.