NRK Meny
Normal

Oljesølet i Vatsfjorden skremmer Tysvær

Tysvær kommune er skremt av oljesølet i Vatsfjorden og krever at all demontering av oljeinstallasjoner på AF Decom-anlegget skjer på land.

Vatsfjorden

Det lekker fremdeles olje fra Statfjord C-lastebøyen (til høyre i bildet). Tysvær kommune er skremt av oljesølet.

Foto: Sigbjørn Langhelle

Fredag i forrige uke meldte fiskere om oljesøl i Vatsfjorden , og denne uken slo Kystverket fast at oljesølet stammer fra Statfjord C-lastebøya som skal hogges opp ved AF Decom-anlegget i Vatsfjorden.

Oljesølet som ingen vil ta ansvar for, opprører og skremmer Vindafjords nabokommune, Tysvær kommune.

– Det som nå skjer, er det som aldri skulle skje. AF Decom lovte at det ikke skulle komme et utslipp fra en av deres demonteringer, sier Sigmund Lier i Tysvær Arbeiderparti til NRK.

– Vi kommer til å stille spørsmålet om hvilken informasjon Tysvær kommune har fått her både i teknisk utvalg i neste uke og formannskapet uken etterpå, legger han til.

Under sterkt press

Tysvær er under sterkt press fra Vindafjord og Kystverket for å regulere sin del av Yrkjefjorden, slik at oljeinstallasjoner kan ankres opp og demonteres på Tysvær sin side av kommunegrensen.

Vatsfjorden er en fjordarm av Yrkjefjorden, og i Yrkjefjorden ønsker Tysvær at hovedfokus skal være på opprett og fiske.

Striden har vært lang mellom Vindafjord kommune og Tysvær kommune hvor førstnevnte ønsker å bruke fjorden til industri.

Lier i Arbeiderpartiet sier at usikkerheten rundt oljesølet viser at det er viktigere enn noen gang å verne om oppdrett og fiske i Yrkjefjorden.

– Det er veldig urovekkende med tanke på nye installasjoner som skal komme inn til anlegget i Vatsfjorden. Da vil det på ny reises spørsmål om det finnes olje eller ikke i installasjonen.

– Dette er for dårlig og et godt argument for hvorfor vi mener at all demontering skal skje på land, poengterer Lier.

Lekker fremdeles

Det blir hele tiden pumpet opp ny olje fra Statfjord C-lastebøyen. Samtidig lekker det fremdeles konstant olje som blir en tynn oljehinne som brer seg utover Vatsfjorden.

Ifølge kilder i AF Decom er det ingen som vet hvor mye olje som er igjen i lastebøya.

Torsdag ettermiddag var det pumpet opp rundt 5000 liter.

Oljesøl i Vatsfjorden 16.11.

Oljesøl i Vatsfjorden