NRK Meny
Normal

Oljeservice-streiken er over

Den tre uker lange streiken i oljeservicebransjen er over. – Vi fikk gjennomslag for vårt krav, sier Ommund Stokka i Industri Energi.

Streikevakter

Oljeservicearbeidere vil tjene godt på oppgjøret, hevder Industri Energi. Her er Åge Bærheim streikevakt på helikopterterminalen på Stavanger lufthavn.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Etter tre uker med streik fikk Industri Energi gjennomslag for kravet om å utjevne lønnsforskjellene mellom oljeserviceansatte og andre oljearbeidere, sier forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi.

Industri Energi og Norsk olje og gass ble enige klokken 14 tirsdag ettermiddag. Dermed avsluttes oljeservicestreiken som har stanset 17 rigger på sokkelen.

Streiken begynte onsdag 21. september klokken 07. Først 20 dager senere ble altså partene enige om en ny avtale.

Måtehold

Ifølge Industri Energi er avtalen de har forhandlet seg fram til, bedre enn tilsvarende avtale som fagforbundet Safe forhandlet fram for sine medlemmer.

– I løpet av ti år vil en fagarbeider på oljeservice på vår avtale tjene 199.000 kroner mer enn på det tilbudet som Safe godtok i sin mekling, sier Stokka i til NRK.

Arbeidsgiversiden er ikke like tilfreds, men de er fornøyde med å ha kommet til enighet.

– Vi har funnet en løsning med blant annet omdisponering av lønnsmidler. Det skulle vi gjerne sett ugjort, men vi har valgt å ta den løsningen, for det har ikke medført noen særlig økt kostnad for bedriftene, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass til NRK.

Permitteringer

Under konflikten har Industri Energi tatt ut om lag 300 medlemmer i streik i Schlumberger Norge AS, Baker Hughes Norge AS, Halliburton AS, Oceaneering AS og Oceaneering Asset Integrity AS.

I underkant av 600 personer har i streikeperioden blitt permittert i Norsk olje og gass' medlemsselskaper som en direkte og indirekte følge av konflikten.

Norges Rederiforbund hadde i tillegg varslet om over 1.700 permitteringer blant riggselskapene i løpet av streiken.

Nærmer seg andre oljeansatte

Bakgrunnen for streiken var blant annet at Industri Energi mente ansatte i oljeserviceselskaper tjente langt dårligere enn de ansatte i olje- og boreselskaper. Ifølge Stokka i Industri Energi blir dette gapet mindre med den nye lønnsavtalen.

– Fra 1. januar neste år vil lønnstabellen til de oljeserviceansatte ha lik utvikling som hos dem de jobber sammen med. Fra 1. januar 2018 vil fagarbeidere få 12.000 kroner på toppen av det, sier han.

Men først skal medlemmene i Industri Energi si sin mening om resultatet i en uravstemning.