Elektrobransjen rammet av oppsigelser

En rekke bedrifter er i gang med nedbemanning og må ty til både oppsigelser og permitteringer.

Ill. foto

Det er nå flere bedrifter i elektrobransjen som sliter etter nedgangstidene i oljå.

Foto: Vågenes, Hallgeir / Scanpix

Verken NELFO eller Rogaland elektromontorforening har full oversikt over hvor mange som mister jobbene sine, men begge bekrefter situasjonen.

Meringen

Atle Meringen er regionleder i arbeidsgiverorganisasjonen NELFO.

Foto: NELFO

– I Sør-Rogaland anslår vi at det er en overbemanning på ti til 15 prosent i forhold til arbeidsmengde, sier regionleder Atle Meringen i arbeidsgiverorganisasjonen NELFO.

Hva har det å si for de ansatte?

– Det er en del bedrifter som har iverksatt permitteringer og begynt å se på oppsigelser. Det er vanskelig å se hva framtiden vil bringe, sier han.

Foreningen Norsk Industri spår at mange tusen nye kommer til å miste jobben i Norge som følge av nedgangen i oljeindustrien.

Skrinlegger kontrakter

Fra flere hold får NRK bekreftet at flere store planlagte nybygg der kontrakter faktisk er skrevet, likevel ikke blir bygget. Mange investorer holder igjen fordi de ikke klarer å selge eller leie ut det som skal bygges.

– Det er flere prosjekter som stopper opp, spesielt innenfor næringsbygg, men også innenfor boligbygging, sier Meringen.

– Det er en vanskelig situasjon for bedrifter når store kontrakter kanselleres. Elektrbedriftene har ansatt på ut i fra oppdrags mengden, legger han til.

Jarle Jæger

Jarle Jæger er regionleder for NELFO på Haugalandet.

Foto: NELFO

Ikke så ille i Haugesund

I Haugesund har Aibel sikret seg en milliard-kontrakt på Sverdrup-feltet som gir masse arbeid fra og med sommeren 2016, men også her er det oppsigelser og permitteringer.

Likevel - Haugesund er bedre stilt enn andre steder i området:

– Det er flere ben å stå på her, blant annet smelteverksindustrien, sier regionleder Jarle Jæger for NELFO Haugaland.

Rogaland elektromontørforening hjelper en rekke tillitsvalgte i nedbemanningsprosessene som nå pågår ute i bedriftene. De hadde helst sett at utsiktene var bedre.

– Vi er bekymra. Det svirrer mange tall i luften, men nå gjenstår det å se hvor mange som faktisk mister jobbene sine, sier leder Øivind Wallentinsen.