– De grønne er utopiske, urealistiske og kunnskapsløse

Miljøpartiet De Grønne sin oljepolitikk får kraftig kritikk fra folk på oljemessen ONS i Stavanger. – Oljeindustrien har begynt å frykte partiet, mener statsviter Svein Tuastad.

Stands på ONS

Miljøpartiet De Grønne sin oljepolitikk får kraftig kritikk fra folk på oljemessen i Stavanger.

Foto: MARTIN SKAU

– Det er jo noen umulige målsettinger de har. Å avslutte oljeindustrien. det høres litt utopisk ut.

– Vi vil miste kolossalt med arbeidsplasser.

Miljøpartiet De Grønne sin oljepolitikk blir møtt med harde ord blant deltagerne på oljemessen i Stavanger, ONS Norway.

– Da vil ikke Norge være verdens rikeste land lenger, for å si det sånn.

– Det er så kunnskapsløst at det nesten er skremmende.

– Norge dør hvis de får viljen sin.

Du skal lete godt for å finne folk som stemmer Miljøpartiet blant de dresskledde oljefolkene på oljemessen.

Hanna Marcussen

Hanna Marcussen, som er nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne og 1.-kandidat i Rogaland avfeier kritikken fra oljefolket.

Foto: Miljøpartiet de Grønne

– Bare tøv

– Dette er jo rett og slett bare tøv.

Slik svarer Hanna Marcussen på kritikken fra folk på oljemessen i Stavanger. Hun er nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne og 1.-kandidat i Rogaland.

Les også: Hun er ikke overrasket over de grønnes fremgang i oljefylket

Les også: Vil stjele fra både venstre- og høyresiden

– Jeg vil si at snarere tvert imot. De er vi som er realistiske. Det er urealistisk å tro at vi kan fortsette på samme måten som nå. Skulle alle levd som oss, så hadde vi trengt nærmere tre planeter. Samtidig er det ikke snakk om at vi skal tilbake til tidligere tider. Det vi står for er et moderne grønt høyteknologisk samfunn, sier Marcussen.

Vil ha «en lykkelig slutt på oljeeventyret»

Det blåser likevel en grønn vind over landet vårt. Selv i det blå olje-fylket Rogaland sanker Miljøpartiet De Grønne stadig nye velgere. Partiet har nå en oppslutning på nesten fire prosent.

MDG vil ha en grønn revolusjon og satser på en fornybar framtid.

– Vi vil ha en lykkelig slutt på det norske oljeeventyret, skriver partiet på sine egne nettsider.

Leif Johan Sevland

Oljemessesjef og tidligere Høyre-ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland, mener at den beste slutten på det norske oljeeventyret ligger generasjoner fram i tid.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Oljemessesjef og tidligere Høyre-ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland, mener at den beste slutten på det norske oljeeventyret ligger generasjoner fram i tid.

– Verden har behov for energi. Den oljen og gassen som kommer fra norsk kontinentalsokkel er blant de reneste i verden. Med den teknologien vi har er det og mulig å sende til andre land, slik at det blir enda renere der. Vi heier opp og fram for alle alternative energiformer for å gjøre det enda grønnere, enda renere, men olje og gass kommer vi til å holde på med i dette landet i mange, mange stortingsperioder til, sier Sevland.

– Oljeindustrien har begynt å frykte Miljøpartiet

Statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger tror ikke alle er like rolige som Sevland. Han sier oljeindustrien nå har begynt å frykte Miljøpartiet De Grønne.

Svein Tuastad

Statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger sier oljeindustrien nå har begynt å frykte Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Hvis de grønne vinner fram, så kan faktisk miljøpolitikken få noen konsekvenser. I dag er det bare snakk, og så er det små symbolsaker, men hvis de grønne vinner fram, så kan man rett og slett komme i gang med overgangen til grønn økonomi litt tidligere, sier Tuastad

Statsviteren mener Miljøpartiet er de radikale i vår tid.

– Det er de som på en måte står for noe annet, sier Tuastad.