NRK Meny
Normal

Oljeindustrien jubler over ny regjering

Den norske oljebransjen har store forventninger til den nye regjeringen, tar godt imot Tord Lien som ny oljeminister og er fortsatt rimelig sikre på at det blir oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Fra Oceaneerings Young Professional stand under OTD 2013

Oljemessen OTD har spurt oljeindustrien hva de tenker om den nye borgerlige regjeringen. her fra Oceaneerings Young Professional stand under OTD 2013.

Foto: Inger Johanne Stenberg

En spørreundersøkelse blant norske oljeselskaper, utført
i anledning oljemessen Offshore Technology Days (OTD) viser at de ansatte oljeindustrien er glad for en ny borgerlig regjering.

Kun to prosent av de spurte bedriftene tror den blåblå regjeringen vil gjøre en dårligere jobb enn den rødgrønne. 61 prosent mener vilkårene blir bedre med Høyre og Frp i førersetet.

– Lien mer populær en Borten Moe

Olje- og energiminister Tord Lien

Tord Lien er mer populær i oljebransjen enn sin forgjenger.

Foto: NRK

Kun åtte prosent av de spurte bedriftene oppgir at de mente Ola Borten Moe gjorde en bedre jobb for bransjen enn hva Tord Lien nå gjør.

Arvtageren har på få dager rukket å bli enda mer populær enn Ola Borten Moe, som var regnet som svært populær i oljebransjen. 26 prosent mener Tord Lien er bedre enn Borten Moe og 64 prosent svarte at de er like gode.

– Ola Borten Moe var en av de mest populære olje- og energiministrene Norge har hatt de siste årene, sett fra oljebransjen. Det gikk så langt at man nesten ikke så på ham som en politiker, men som bransjens egen mann i regjering, sier Erlend Keilen, sjefredaktør for Offshore.no.

– Samtidig knytter oljesektoren nå en enorm optimisme til den blåblå regjeringen, legger han til.

Keilen tror resultatene av undersøkelsen langt på vei kan forklares med at mange av næringslivslederne innen olje og gass i utgangspunktet er mer sympatiske til partiene på borgerlig fløy.

Optimistiske til oljeutredning

Som medlem i regjeringskoallisjonen tvang Venstre en stopp av konsekvensutredningen av Lofoten, Senja og Vesterålen i den kommende fireårsperioden.

Likevel har ikke bransjen mistet troen. Hele 63 prosent av bedriftene tror på oppstartet oljevirksomhet i området i løpet av de neste ti årene. Kun én prosent oppgir at de nå har gitt opp Lofoten og Vesterålen for godt.

Fiskebåter på lofotfiske utenfor Røst

Oljebransjen tror fortsatt det blir oljeboring i Lofoten.

Foto: Kari Skeie