NRK Meny
Normal

Oljeindustrien satser på «Roberta»

Hun kan gjenkjenne stemmer og ansikter, og skal overta arbeidsoppgaver som er farlige for mennesker.

«Roberta» er en humanoidrobot levert av franske Aldebaran Robotics. Hun koster rundt 100.000 kroner og kan blant annet programmeres til å gjenkjenne stemmer og ansikter.

Økende satsning på roboter i olja

Roberta, robotteknologi

NAO-roboten «Roberta».

Foto: UiS

«Roberta» og robotpartner «Robert» skal brukes i undervisning ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger. De to robotenes plass på pensumlista er et uttrykk for en økende satsning på robotteknologi i oljeindustrien. «Roberta» og «Robert» er humaniodroboter, altså menneskelignende roboter.

– Fornyelsen av studietilbudet har direkte utgangspunkt i endringer i petroleumsindustrien. De satser mer og mer på automatisering og bruk av roboter i boreprosesser, og det skaper et stort behov for ingeniører med slik kompetanse, sier instituttleder Sven Ole Aase til Universitetets hjemmesider.

Mener Norge kan bli verdensledende

Industrirobotene er levert av ABB, og UiS ansetter en ABB-medarbeider for å bistå med kompetanse innen robotteknologi.

– Ved utbygging i ekstreme og fjerne miljøer trenger ingeniørene i noen tilfeller kostbart utstyr som ligner på romdrakter for å beskytte seg mot giftige gasser. Der kan humanoidroboter i fremtiden gjøre arbeid som er farlig for mennesker, sier utviklingsdirektør i ABB, Christoffer Apneseth.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Professor Kjersti Engan skal undervise i robotteknologi.

Professor Kjersti Engan skal undervise i robotteknologi.

Foto: UiS

Ifølge Arneseth bør forskere og næringslivet gripe muligheten til å være først ute med denne nye teknologien.

– Robotikk innen olje og gass er helt i startgropen. Her har vi en god mulighet til å bli verdensledende på området, sier utviklingsdirektøren.

– Vil bli automatisert innen ti år

Universitetet har fått 4,3 millioner i støtte av Shell for å videreutvikle studier innen automatiseringsteknikk, og å øke kompetansen tilknyttet bruk av robotteknologi.

– Petroleumsnæringen vil få stadig større behov for spesialister innen fag som automatisering og mekanikk. I løpet av de neste tiårene vil store deler av bore- og brønnarbeidet bli fullstendig automatisert og robotstyrt. Systemene skal utvikles og vedlikeholdes. Shell har stor interesse av at det utdannes flere spesialister, sier teknologirådgiver Bernt Pedersen i Shell.