Hopp til innhold

Rystad: – Oppgangen kommer neste år

Den lave oljeprisen har gitt nedgangstider og masseoppsigelser i oljeindustrien, men oljeanalytiker Jarand Rystad mener det vil snu på lang sikt. I dag var oljetoppene og politikerne samlet i Stavanger for å finne veien ut av krisen.

Jarand Rystad

På dagens krisemøte i Stavanger hevdet oljeanalytiker Jarand Rystad at utsiktene for norsk oljeindustri er langt lysere enn hva regjeringen gir uttrykk for.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det handler om å komme seg gjennom tunnelen, slik at vi er forberedt på oppgangen, som for enkelte kommer i 2016, for andre i 2018, sa oljeanalytiker Jarand Rystad i Rystad Energy i sin tale på møtet i Oljemuseet i Stavanger onsdag.

– Vi må ikke legge planer om bedring av infrastruktur på hylla, men våge å tro på dette, fortsatte han.

Rystad gikk med det imot hele premisset for møtet i Stavanger, hvor 30 olje- og gasskommuner fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør møtes for å diskutere det som mange mener er en krise i oljenæringen. Svært mange har meldt sin ankomst.

Men Rystad var enig i at oljeindustrien akkurat nå er inne i en vanskelig periode. Oljeproduksjonen på norsk sokkel er redusert med 50 prosent siden 2000 samtidig som kostnadene er nær firedoblet. Etter at oljeprisen ble halvert på få måneder, slo krisetilstandene inn, og permitteringer og stillingskutt rammer alle ledd i bransjen.

Temaet for krisemøte er hvordan teknologien fra oljeindustrien kan brukes til å føre andre industrier videre. Noen selskaper er allerede i gang med dette. Blant annet har selskapet Viju videreført sine telemedisins-løsninger for oljebransjen til bruk i helsevesenet.

Manet til ro

Jarand Rystad viste fram ulike grafer, og hevdet at myndighetenes prognoser for utviklingen i oljeindustrien er for negative. Samtidig viste han fram Rystad Energy sine egne prognoser, som spår en langt høyere aktivitet i årene framover.

– Vi må få en diskusjon om hvilken vi skal tro på. Jeg går gjerne inn i en debatt om vi er for optimistiske, sa Rystad i sin tale, og minnet om at myndighetene tok grådig feil med alt for negative prognoser på slutten av 90-tallet.

– Skaff dem fagbrev!

Christine Sagen-Helgø under krisemøte for oljeindustrien

Stavangerordfører Christine Sagen-Helgø under krisemøtet for oljeindustrien.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) sa i sin åpningstale at det må opprettes et ordførernettverk, sånn at oljekommuner står sterkere i forhold til politikerne sentralt.

– Vi må ha bedre rammebetingelser, og vi må få økt produksjonen, sa hun.

I sin tale understrekte hun også at det er viktig å tenke på hva vi skal leve av i tillegg til oljeindustrien.

– I nedgangstider er det billigere å få noe gjort. Da kan kommuner investere, sa Sagen Helgø.

Videre påpekte hun at ordførere og lokalpolitikere må hjelpe folk som har mistet jobben tilbake i arbeid.

– Har de ikke fagbrev, så må vi hjelpe dem med å skaffe fagbrev, sa Sagen Helgø.

Krisemøte for oljeindustrien

Representanter fra Asker og Bærum intervjues av en journalist fra Dagens Næringsliv.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Vi har et gigantisk kinderegg

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik-Schjøtt Pedersen, drev ikke akkurat med krisemaksimering i sin tale. Han minnet om de enorme verdiene som fortsatt ligger under havbunnen på norsk sokkel. Oljedirektoratet har tidligere estimert at det dreier seg om olje og gass verdt 5000 milliarder kroner.

– Da står vi overfor et gigantisk kinderegg som bidra til å gi mennesker over hele verden et bedre liv, sa Pedersen.

– Men hvis vi skal virkeliggjøre dette kinderegget, må vi lete etter disse ressursene!

Krisemøte for oljeindustrien

Varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal-Moe, fylkesordfører i Rogaland, Janne Johnsen og ordfører i Randaberg, Bjørn Kahrs.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK
Laster Twitter-innhold