NRK Meny
Normal

Oljegründer ser lys i tunnelen

Oljegründer Inge Brigt Aarbakke tror satsing internasjonalt vil demre opp for Statoil-kuttene. På Haugalandet beroliger økonom Kjersti Haugland med at oljeprisen vil stige igjen.

Aarbakke group

Som så mange andre i oljebransjen i Rogaland, blir ikke Inge Brigt Aarbakke noen pessimist på grunn av Statoil-kuttene. Her i fabrikken hans utenfor Bryne.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB Scanpix

– Vi skal vinne flere av de jobbene som er der ute. Vi skal være konkurransedyktige og vinne jobber internasjonalt fra dem som før har tatt jobber fra oss i Norge, sier Inge Brigt Aarbakke, daglig leder og eier av oljeservicebedriften Aarbakke AS på Jæren.

Den eksentriske oljegründeren er optimist – som alltid, der han går rundt i verkstedhallen og oppmuntrer sine ansatte. Fredag varslet Statoil årlige kutt på 12 milliarder kroner, men Aarbakke ser muligheter der framme – eller der ute.

– Vi er bare en liten flue ute i verden, og der kan vi vinne jobber som vi ikke har vært konkurransedyktige på før, sier han.

Blir skjerpet av kutt

Torsdag ble det klart at Aarbakke skal permittere 50 ansatte på grunn av svikt i ordreinngangen. Gründeren tror dette bare gjør selskapet bedre.

– Den tøffe kostnadsreduksjonen som vi nå går gjennom, gjør at vi også blir mer konkurransedyktige internasjonalt, sier Aarbakke.

Han må imidlertid innrømme at Statoil-kuttene er negative – på kort sikt. Ifølge Aarbakke står Statoil for cirka 20 prosent av bedriftens oppdrag.

– I 2016 er jeg litt bekymret, og jeg håper ikke at det er så enormt mye som det står, sier han.

– Investeringsviljen kommer tilbake

Kjersti Haugland

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror industrien på Haugalandet vil klare seg greit – tross Statoil-kutt.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Noen mil lenger nord, i Ølen i Vindafjord, holder seniorøkonom Kjersti Haugland foredrag for Vindafjord Arbeidsgiverforum om hvordan den nasjonale økonomien påvirker den lokale. Og ja, Ølen og Vindafjord, med bedrifter som Westcon og Omega, vil bli påvirket av Statoils kutt. Men Haugland blir likevel fort optimistisk i tonen.

– Dette er negativt. Men det positive er at vi tror at oljeprisen skal opp igjen. For det er jo denne dramatiske nedgangen i oljeprisen som er grunnen til at Statoil måtte justere så kraftig nå. Og på samme måte tror vi at et løft i oljeprisen de kommende årene vil gjøre at investeringsviljen kommer tilbake, så dette er ikke starten på en vedvarende nedtur, sier hun.

To-tre vanskelige år

Haugland ser for seg to-tre år med krevende omstilling før etterspørselen vil ta seg opp igjen.

– Mitt inntrykk er at bedriftslederne i Vindafjord er vant til at det svinger kraftig, og at de tar dette med fatning, sier Haugland.