NRK Meny
Normal

SV får skylden for at oljedebatten forsvant

Statsviter mener Miljøpartiet De Grønnes tidlige framgang i valgkampen gjorde at de andre miljøpartiene tonet ned olje- og klimadebatten.

Oljeplattform

Hallgeir Langeland avviser at hans parti har tonet ned oljedebatten i valgkampen. – Det tar jeg overhodet ikke skylden for. SV har hele veien prøvd å rette oppmerksomheten mot klimagassutslippene våre, men mediene har ikke vært interessert, sier Langeland.

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener at SV og Venstre tonet ned olje- og klimadebatten fordi Miljøpartiet de Grønne (MDG) ble for store konkurrenter i valgkampen.

Svein Tuastad

Statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Klima, miljø og oljevirksomhet var ventet å bli et viktig tema, men paradoksalt nok døde debatten ut da MDG fikk en uventet framgang, sier Tuastad til NRK.no.

MDG har hele valgkampen snakket mye om at de ønsker å fase ut oljenæringen i Norge innen 20 år.

– Ikke senere. Vi ønsker en velferdsstat basert på fornybare ressurser, ikke fossile, sier Hanna E. Marcussen, nasjonal talskvinne og 1.-kandidat i Rogaland for MDG.

Skylder på mediene

– Det er sørgelig at ikke oljedebatten har blitt mer sentral i valgkampen, for det er vår tids største utfordring, sier Hallgeir Langeland, SVs 1.-kandidat i Rogaland.

Langeland avviser likevel at hans parti har tonet ned oljedebatten i valgkampen.

– Det tar jeg overhodet ikke skylden for. SV har hele veien prøvd å rette oppmerksomheten mot klimagassutslippene våre, men mediene har ikke vært interessert, sier han.

SV-profilen er likevel enig i at debatten om framtida for Olje-Norge aldri ble noe sentralt valgkamptema.

– La oljen bli liggende

Senest i går gikk Miljøpartiet hardt ut da det ble funnet ny olje i Barentshavet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statoil sitt hovedkontor på Forus utenfor Stavanger

Oljeselskapet OMV gjorde i går et oljefunn på Wisting Central-feltet, der også Statoil er partner. Funnet anslås å være mellom 60 og 165 millioner fat olje.

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

– Det er på tide å endre kursen og begynne å ta konsekvensene av den kunnskapen vi har. La oljen bli liggende, sa Marcussen i går.

Det nye funnet anslås å være mellom 60 og 165 millioner fat olje, og Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener nyheten er svært gledelig. Han har selv tro på større utbygginger i området.