Hopp til innhold

Oljebrønner står på vent i tjue år

193 oljebrønner står på vent i Nordsjøen fordi oljeselskapene ikke har bestemt seg om de skal bruke brønnene igjen, eller om de skal tettes for godt.

Oljerigg

Det koster penger å leie oljerigger, og tetting av brønner for godt tar lang tid. Derfor tror Morten Myhre i Hydrawell at et raskere og bedre alternativ til 'plugging' kan være god butikk.

Foto: MARCEL MOCHET / AFP

– Dette er den siste vi nå har fått kvalifisert, og det er egentlig ikke noe annet enn en høytrykksspyler som skal ned i en brønn, forteller Morten Myhre i Hydrawell.

Han viser rundt i verkstedet hvor gründerbedriften i Tananger har verktøyet de bruker for å tette oljebrønner for godt på en raskere, bedre og billigere måte en teknologi som tidligere er brukt.

Les også: – Dette er oljeselskapenes nye «godtepose»

Les også: – Vi blir aldri gode nok

65 brønner venter på full stenging

Morten Myhre i Hydrawell

Morten Myhre i Hydrawell har tro på mange gode år i 'pluggebransjen'.

Foto: Inger Johanne Stenberg

For å tette oljebrønner tar tid, og koster mye penger. Tall Norsk olje og gass bruker som eksempel er at en såkalt «permanent plugging» av en brønn tar 35 dager, og når en rigg koster noen hundre tusen dollar dagen i leie blir det dyrt.

Kostnadene og tiden er noen av grunnene til at det i dag står 193 oljebrønner midlertidig forlatt på norsk sokkel. En tredjedel av disse skal brukes igjen, og en tredjedel skal repareres. De resterende 65 skal bare tettes og forlates, men står nå på vent. Og noen venter lenge.

– Hvis de står lenge og over veldig mange år kan det bli et problem. Om de skal stå veldig lenge er det en økt risiko, men så lenge det sjekkes og overvåkes og det følger kravene er det ikke et problem, sier Monica Ovesen som er fagleder for boring og brønn i Petroleumstilsynet.

Les også: Eni Norge trapper opp i nord

Les også: Oljeindustrien jubler over ny regjering

17 brønner med høy risiko

I 2011 gikk Sintef på oppdrag fra Petroleumstilsyent gjennom situasjonen og fant at 1/3 av de midlertidig forlatte brønnene hadde en eller annen form for problem med «integriteten». Av disse hadde ni prosent, eller 17 brønner, for dårlige barrierer og selskapene ble bedt om å fikse opp.

Monica Ovesen

Monica Ovesen har kontroll på boring og brønn i Petroleumstilsynet. Hun håper oljeselskapene blir flinkere til å plugge brønnene som skal stenges ned raskere enn i dag.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Ingen av brønnene skal ifølge tilsynet stå usikre og lekke, men likevel er det ingen god situasjon når brønner blir stående i over tjue år på vent erkjenner Ovesen.

– Etter forrige rapport var det de ni prosentene vi fokuserte på og jobbet mot. Og vi fulgte opp selskapene som hadde de brønnene det gjaldt, sier Ovesen.

Nå planlegges en ny opptelling i løpet av 2014, og Ptil varsler at de vil føre mer tilsyn om de ser at trendene ikke går rett vei. I første rekke vil de ha en skjerping av kravene for hvor lenge oljeselskapene kan la brønner stå «midlertidig forlatt».

– Vi ønsker jo ikke å ha brønner som er midlertidig forlatte i over tjue år, og det er jo det vi ønsker å gjøre noe med ved å skjerpe kravene.

Sementverktøyet til Hydrawell

Dette verktøyet skal presse sement ut gjennom hull i 'casingen' (røret som står nede i brønnen journ. anm.), og resultatet blir en 'plugg' både inne i selve brønnen og utenpå.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Venter mange gode år

For gründerbedriften i Tananger er et økende antall brønner som trenger tetting godt nytt. For i tillegg til de mange som bare venter på en plugg, skal de over 3000 aktive oljebrønnene på norsk sokkel en gang stenges ned og tettes for godt.

– Det er nok ganske mange ting oljebransjen trenger og det er nok mye gammel teknologi som fremdeles blir brukt. Det var derfor vi begynte å se på dette med å permanent plugge brønner, sier Myhre.

Og med stor satsing på leting og utbygging er ikke det som kommer etterpå fått særlig mye oppmerksomhet. Men brønnene må plugges til slutt, og det blir mye å gjøre tror Myhre.

– Det er mange gode år innenfor permanent plugging av brønner i årene fremover, det er det ingen tvil om, sier Myhre.