Hopp til innhold

Store oljeselskaper bryter miljøreglene

Miljødirektoratet fant brudd på regelverket under samtlige tilsyn i offshoreindustrien i 2013. Greenpeace mener oljeindustrien ikke er forberedt på ekstremboringer i nord.

Miljødirektoratet med tilsyn

Miljødirektoratet gjennomførte ti tilsyn innen offshoreindustrien i 2013.

Foto: Miljødirektoratet

– Vi fant brudd på regelverket ved alle tilsynene. Det viser at også de store oljeselskapene slurver med å følge opp miljøregelverket.

Det sier Ellen Hambro som er direktør for Miljødirektoratet.

Nyutnevnt direktør for Miljødirektoratet Ellen Hambro.

Ellen Hambro som er direktør for Miljødirektoratet mener oljeselskapene slurver med å følge opp miljøregelverket.

Foto: John Petter Reinertsen / Klif / NRK


Miljødirektoratet gjennomførte i fjor til sammen ti tilsyn innen offshoreindustrien. Inspektørene besøkte åtte produksjonsenheter og to borerigger.

Les også: – Vi blir aldri gode nok

– Vi sjekket beredskap mot akutt forurensning, håndtering og utslipp av oljeholdig vann, energiledelse, avfallshåndtering og kjemikaliebruk i boring eller operasjon. Ved to av tilsynene var CO2- kvoter også tema, sier Hambro.

Greenpeace mener selskapene ikke har beredskapen i orden

– Med sitt kjør mot værharde og sårbare Arktis, er beredskap mot akutt forurensing det oljeselskapene bør bry seg mest om.

Det sier Erlend Tellnes som er kampanjeleder Arktis i Greenpeace i Norge til NRK.

Greenpeace mener at selv om oljeselskapene sier de har beredskapen i orden, er det langt fra sannheten.

Erlend Tellnes

Erlend Tellnes som er kampanjeleder Arktis i Greenpeace i Norge mener at rapporten viser at oljeindustrien ikke er forberedt på ekstremboringer i nord.

Foto: Christian Haakstad Nordlund / NRK

– For eksempel har Statoil lisenser i isfylte områder rundt hele Arktis, inkludert nært iskanten i norsk Barentshav, mens teknologien for å rydde opp om oljen kommer under isen er langt fra god nok. Dette er nok et bevis på at oljeindustrien ikke er forberedt på ekstremboringer i nord, mener Tellnes.

Les også: Statoil frykter lekkasje på Statfjord B

– Vil følge opp aktivitetene i nord med tilsyn

I mai ble Statoil anmeldt av Miljødirektoratet for lekkasje av nesten 1000 kubikkmeter borevæske fra en injeksjonsbrønn på Statfjord B i Nordsjøen. Selskapet hadde ikke et godt nok system for å hindre lekkasje og de fulgte ikke opp klare indikasjoner på lekkasje.

Oljearbeidar på Statfjord B

I mai ble Statoil anmeldt av Miljødirektoratet for lekkasje av nesten 1000 kubikkmeter borevæske fra en injeksjonsbrønn på Statfjord B.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

I 2014 vil det foregå utstrakt aktivitet i nordområdene, med boringer nær land og langt mot nord nær iskanten.

– Vi vil følge opp aktivitetene med tilsyn. I tillegg vil vi øke bevisstheten om utfordringer og risiko ved aktiviteten i nord, sier Hambro.

Les også: Flora Arbeidarparti vil ikkje ha oljeleiting i nord

Les også: Greenpeace-klagen avslått – Statoil kan starte boring

Miljødirektoratet er misfornøyd med at mange felt offshore fremdeles ikke har tatt i bruk teknologi og systemer som sikrer at olje på sjø kan oppdages innen tiden tillatelsene krever.

Les også: Oljeforskning kan bli stemplet som uetisk

Oljebransjen får derimot skryt fra Miljødirektoratet for at den i 2013 har arbeidet med å synliggjøre sårbare naturområder i kystsonen og kartlegge tilgjengelighet for personell og utstyr.

Dermed blir det enklere for hele bransjen å gjennomføre aksjoner i fjord- og kystfarvann