NRK Meny
Normal

Krever mer lønn tross oljekrisen

Arbeidsgiverne ber om et ytterst moderat lønnsoppgjør. Oljearbeiderne forlanger det samme som andre har fått i årets oppgjør.

Oljearbeidar på Statfjord B

Forhandlingene mellom Norsk Olje og Gass og Industri Energi startet i går og skal bli ferdige i løpet av dagen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Partene i Sokkeloppgjøret har sittet i forhandlinger siden i går, og skal etter planen bli enige om et resultat i løpet av dagen.

Leif Sande

Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi håper de oljeansatte får like stor lønnsøkning som resten av samfunnet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mens arbeidsgiversiden ved Norsk Olje og Gass vil ha et svært moderat lønnsoppgjør, sier forbundsleder i Industri Energi Leif Sande at de vil ha en lønnsutviklingen som ellers i samfunnet.

– Vi har ambisjoner om å få 2,7 prosent som resten av samfunnet har fått. Vi skjønner at det er vanskelige tider, men vi har en reguleringsklausul som sier at vi ikke får veldig mye mer i gode tider, samtidig som vi ikke skal ha mye mindre i dårlige tider, sier Sande.

– Har ikke hatt stor lønnsvekst

Fagforeningslederen avviser at oljearbeiderne har hatt det spesielt fett de siste årene.

– Det er arbeidsgiverne og lederne som har kostet på seg noen svinaktige lønnstillegg og bonuser, vi oljearbeidere har ikke hatt noe særlig lønnsutvikling de siste årene.

Forhandlingene gjelder for operatøransatte, boring og forpleiningsbedrifter på faste installasjoner offshore, og er et såkalt mellomoppgjør der det kun forhandles om lønn.