Offshorearbeidere isolert på flytehotell

I natt ble gangbroen mellom Kvitebjørn-plattformen og det nærliggende flytehotellet Floatel Superior ødelagt da den skulle heves på grunn av dårlig vær. Dermed sitter flere arbeidere fast på flotellet.

Njord A pg Floatel Superior

Floatel Superior (høyre), her ved siden av Njord A, er nå uten tilgang til plattformen Kvitebjørn i Nordsjøen.

Foto: Statoil

Flere offshore-arbeidere er isolert på flytehotellet Floatel Superior ved Kvitebjørn i Nordsjøen etter at gangbroen til plattformen ble ødelagt i natt.

– Vi kom oss ikke til flotellet da broen ble knust i natt, og fikk utdelt en hvit T-skjorte, en grønn bokser, en rosa tannkost, en deodorant og et par sokker, forteller en av de Aker-ansatte som arbeider på Kvitebjørn.

– Når det blir for mye bølger og vind skal gangbroen heve seg automatisk. I forbindelse med det oppsto det en feil slik at gangbroen slo i dekket ovenfor og ble skadet. Det løsnet også en del fra den som ble hengende på dekket under, sier pressetalsmann Lars Gunnar Dale, i Statoil som er hovedoperatør for plattformen.

Da uhellet skjedde var bølgehøyden ved feltet 4,5 meter.

Kvitebjørn

Broen til boligkvarteret på Kvitebjørn-plattformen ble ødelagt i natt.

Foto: Statoil / Helge Hansen

Ingen forbindelse mellom plattform og flotell

Det er hver dag rundt hundre personer som bruker gangbroen til Kvitebjørn.

– Broen er dermed ikke i drift, og dermed kan ikke folk gå fritt mellom flotellet og Kvitebjørn. De som er på flotellet er litt låst, sier han.

Det var ikke folk i området da det skjedde. De ansatte som ikke fikk gå og legge seg på flytehotellet ved plattformen fikk lugarer på selve plattformen.

Kvitebjørn-feltet ligger i blokk 34/11, øst for Gullfaks-feltet utenfor Bergen i Nordsjøen. Kvitebjørn er bygget ut med en fullt integrert, bunnfast stålplattform med bore- og prosessanlegg og boligkvarter.

Reparert etter uhell

Flytehotellet har vært i drift siden slutten av november i fjor. Det var den 7. november 2012 at i alt 326 ansatte måtte evakueres i hui og hast, da boligplattformen begynte å krenge tidlig om morgonen. Et løst anker slo hull på to av plattformen sine ballasttanker, noe som endte i slagside på 3-4 grader.

Kan forsinke prosjekt

Nå har Statoil iverksatt gransking, i tillegg til arbeidet med å få reparert gangbroen.

Flotellet ligger ved Kvitebjørn for å tilføre ekstra mannskap til et prosjekt om bord. I sommer ble det løftet om bord en ny modul for å øke prekompresjon på gassen, som skal være ferdig i desember. Nå ser Statoil på hvilke operasjonelle konsekvenser dette får.

– Prosjektet er inntill videre kraftig forsinket fordi det må ca hundre mann mellom plattformen og flotellet for å holde fremdriften i prosjektet, sier Dale.

Hendelsen er meldt til til Petroleumstilsynet, som skal følge opp hva som har skjedd.

Kvitebjørn

Flere arbeidere på Kvitebjørn-plattformen kommer seg ikke ombord fra det nærliggende flotellet.

Foto: Øyvind Hagen/StatoilHydro / Øyvind Hagen

Flere nyheter fra Rogaland