Hopp til innhold

Olje-ledige i kø for kommunale jobber

70 vil bli elkraftingeniør i Klepp Energi, mens 80 vil bli regnskapsmedarbeider i Sandnes kommune. Mange er ledige fra oljebransjen, men nåløyet er trangt, og overkvalifiserte havner fort bakerst i køen.

Arbeidsledighet og Nav

Arbeidsledige i oljebransjen har fått høre at de må senke krava både til lønn og arbeidsområde. Men søker du en jobb du er overkvalifisert til, havner søknaden din lett nederst i bunken.

Foto: Tore Meek / SCANPIX

– Vi får flere søkere, og de har annen kompetanse enn før, sier kommunaldirektør for teknisk sektor i Sandnes kommune, Per Hanasand.

De arbeidsledige i oljebransjen har hørt det mange ganger. De må senke krava, flytte på seg, gå ned i lønn, ta andre, og kanskje lavere rangerte, jobber enn de har vært vant til.

Tidobling av søkere

Det hintet har de ledige tatt. Hos Klepp Energi har 70 søkt jobb som elkraftingeniør. Det er 10 ganger så mange som for et par år siden, sier direktør Håkon Ådland.

Odd Fosså

Regnskapssjef Odd Fosså i Sandnes kommune kan smile bredt. Han har mange godt kvalifiserte søkere blant de over 80 som har søkt jobb hos ham.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Til en stilling som regnskapsmedarbeider i Sandnes er det over 80 søkere, over dobbelt så mange som ville vært vanlig tidligere, forteller regnskapssjef Odd Fosså.

Og for begge stillingene er det ennå noen uker til søknadsfristen går ut.

– Vår opplevelse er at folk er villige til å gå betydelig ned i lønn. De ser på kommunen som en god arbeidsgiver der de kan være til de blir pensjonister, sier Per Hanasand.

Også personal- og organisasjonssjef i Klepp, Espen Åvitsland, og kommunaldirektør i Haugesund, Jo Inge Hagland, melder om mange søkere til ledige stillinger.

– Vi har nesten en dobling av søkere til kontorstillingene. I et vikariat nylig ansatte jeg en lønnsmedarbeider som kom rett fra oljeindustrien, sier Hagland.

– Overkvalifiserte havner sist

Men mange kommuner har stram økonomi og lyser ut få stillinger som er aktuelle for ingeniører og andre fra oljesektoren.

Nåløyet er derfor trangt, og mange søkere har ikke rett kompetanse, eller er overkvalifiserte, ikke minst for jobber i teknisk sektor.

Per Hanasand

Kommunalsjef Per Hanasand i Sandnes forteller om søkere med mastergrad som søker langt mer praktiske jobber. De havner dessverre bak i bunken, sier han.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Folk med veldig høy utdannelse, som mastergrad, søker på stillinger der våre krav til kompetanse er betydelig lavere, sier Per Hanasand.

– Hva skjer med dem?

– De havner dessverre ofte bak i bunken. Vi har ikke tid og anledning til å lære dem opp i det praktiske. Dessuten finner vi folk med nok praktisk og teoretisk bakgrunn til å få dekket de behovene vi har.

– De kan vise til referanser fra en lignende stilling, og det kan jo ikke en som er overkvalifisert. Det blir verre for vedkommende å dokumentere at dette kan gå bra, men det er klart at det kunne gått bra, legger han til.

Også i søknadsbunken til Klepp Energi er det mange med bakgrunn fra oljebransjen, som trolig ikke er aktuelle for direktør Håkon Ådland.

– Mange er ingeniører fra elektro og olje, mens vi søker etter elkraftingeniør. Uten å forskuttere noe, vil vi nok prioritere dem med rett bakgrunn.