NRK Meny
Normal

Olja trekker ungdom i Rogaland

De blir oppfordret til å velge yrkesfag, men nesten halvparten av vårens 10.-klassinger søker studiespesialisering når utdanningen skal fortsettes til høsten. Årets søkertall viser at ungdommen fortsatt vil til olja.

Yrkesvalg i by og land

Yrkesfag som gir jobber tilknytta oljevirksomheten, er svært populære. Men mangel på læreplasser gjør det umulig å utvide tilbudet.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Natt til tirsdag gikk fristen ut for å søke plass på videregående skole. Rekordmange har søkt skoleplass i Rogaland.

Tall fra Rogaland fylkeskommune viser at med 48,7 prosent er studiespesialiserende utdanningsprogram den retningen desidert flest avgangselever har som førstevalg. Dette er likevel en liten tilbakegang fra i fjor.

En svak nedgang hadde også teknikk og industriell produksjon (TIP), som likevel trekker over tusen søkere. Også elektrofag trekker stadig flere ungdommer, og har fått 10,1 prosent flere søknader enn i fjor.

Yrkesfag går ned

Utdanningsprogrammene som kan gi olje-karriere har dermed trukket 73 prosent av alle ungdommene. Det går på bekostning av de yrkesfaglige utdanningsprogrammene.

Statsminister Erna Solberg oppfordret i februar ungdommen til å velge yrkesfag. I Rogaland ser det ut til at hun ikke ble hørt.

Bygg- og anleggsteknikk gikk tilbake med 16,8 prosent, naturbruk gikk tilbake med 12,3 prosent, medier og kommunikasjon gikk tilbake med hele 22,7 prosent.

Flere lærlinger

På noen av de fylkeskommunale skolene er det også en langt større søkermasse enn studietilbud. Aller vanskeligst blir det å komme inn på Stavanger offshore tekniske skole (SOTS) sin linje for brønnteknikk. 305 søkere kjemper om 60 plasser på utdanningsprogrammet.

Samtidig som færre velger yrkesfag, ønsker flere å bli lærling enn tidligere. Dermed ser det ut til at de som allerede har gått yrkesfag, i større grad ønsker å fullføre utdanningen.