Vil trappe opp treningen for å nå OL-målet

Turner Stian Skjerahaug hadde i dag sin første trening etter kvalifiseringen til OL i Rio de Janeiro. Nå venter mange timer i turnhallen før han er klar til å representere Norge i august.

Stian Kjerhaug gjør seg klar for OL i Rio.

Stian Skjerahaug synes selv han er best på apparatet bøylehest.

– Jeg er så glad og fornøyd fordi jeg har nådd drømmen min! Det er helt fantastisk, sier Stian Skjerahaug.

Skjerahaug er den første norske turneren i OL på 16 år, og den eneste som fikk prøve å kvalifisere seg i år. Under prøve-OL tidligere i april, fikk talentet 84,624 poeng og en 30 plass.

– Jeg landet i hopp på det siste apparatet uten å ta noen steg, og da visste jeg egentlig at jeg hadde klart det. Jeg snudde meg til lagkameratene mine og brølte «JAAA», sier Skjerahaug.

I dag hadde turneren sin første trening i Stavanger siden kvalifiseringen. Målet for OL er å havne blant de 24 beste, noe som krever en sum på 85 poeng.

– Det er ikke lange veien opp til målet. Nå kommer jeg til å prøve å øke vanskelighetsgraden i noen apparater, og kanskje ha litt større risiko i konkurransen, sier Skjerahaug.

Trener 30 timer i uken

Før avreise i august, må det legges ned mange timer i turnhallen. De beste turnerne i OL trener opp mot 35 timer i uken, og Skjerahaug vil prøve å trappe opp fra sine 30 timer.

– Det blir mye trening fremover. Om tre uker har vi nordisk mesterskap, og om fem uker har vi lag-VM. Etter det skal jeg ha fem dager ferie, og så begynner oppkjøringen til OL, med treninger hjemme og samlinger utenlands, sier Skjerahaug.

Talentet tror han må teste nye elementer med høyere vanskelighetsgrad for å kunne ha en sjanse til å nå OL-målet.

– Jeg må bli litt bedre i alt, men spesielt i svingstang og skranke føler jeg at jeg har potensialet til å få høyere score. Det jeg gjør nå er litt for lett i forhold til det jeg kan oppnå, sier Skjerahaug.

Han legger til at toppturnerne fra Russland, Kina og Japan begynner tidligere og bor på internat for å bli bedre. I Norge er det 13 års aldersgrense for turnere som ønsker å konkurrere internasjonalt.

– Det er litt dumme regler for norske turnere, men jeg kan ikke gjøre så mye med det, sier Skjerahaug.

OL stian

Stian Skjerahaug hadde sin første trening etter kvalifiseringen i turnhallen i Stavanger i dag.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Imponerende prestasjon

Kristin Gilbert fra Norges Gymnastikk- og Turnforbund tror at Skjerahaug sin OL-deltakelse vil være til stor motivasjon for resten av turn-Norge.

– Turn er en veldig, veldig stor idrett. Det er en av de tre grener som den internasjonale olympiske komité setter høyest i OL, med deltagelse fra over 100 land. Det står stor respekt av prestasjonen til Stian. Nåløyet til å oppnå gode resultater er veldig trangt, sier Gilbert.

Flere nyheter fra Rogaland