Familievold ender stadig oftere i retten

- Sjokkerende, men ikke overraskende, sier lederen for familievernkontoret i Stavanger.

Tallet på familievoldssaker som ender opp som straffesaker har økt kraftig første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Så langt i år har politiet mottatt 309 anmeldelser for familevold i Rogaland Politidistrikt. Det er en økning på 24 prosent i forhold til samme tid i fjor. Av anmeldelsene har 236 forhold endt opp i retten.

I fjor ble 52 personer dømt for familievold i Rogaland politidistrikt. Det er også en økning fra 2008.

Får hjelp av familievernkontoret

- Det er ganske sjokkerende. Jeg er ikke overrasket, men jeg synes dette er ille, sier Anthony Hawke som er leder for familievernkontoret i Stavanger.

Mange av de som sliter med vold i hjemmet, kommer til familievernkontoret for å få hjelp. De som tyr til vold har ofte problemer med å håndtere sinne og frustrasjon, ifølge Hawke.

- Det livet vi lever i vårt samfunn med mye stress kan også virke inn. Det at vi ønsker ting avklart fort.

- Må være motivert

Psykolog Arnhild Bakken jobber ved familievernkontoret i Stavanger. Hun forteller at både mor og far får hjelp av hver sin terapeut når problemene oppstår. Men for å få et best mulig resultat, må en viktig forutsetning ligge i bunn.

- Hvis folk er motivert, så er det veldig nyttig å komme til samtale. Det å jobbe med sitt eget sinne og få et annet uttrykk, gjør at ikke barn blir redde, når mor og far skal krangle. Det får vi tilbakemelding på at de klarer å legge om.

Mange ikke etnisk-norske

Det er fortsatt flest norske som blir dømt, men dersom en deler opp dommene mellom norske og ikke norske i forhold befolkningsgrunnlaget blir bildet endret.

- Av de 52 dommene i fjor er 37 prosent ikke norske. Det er en overrepresentasjon av ikke-norske i forhold til befolkningen. Det kan tyde på at de har lettere for å ty til vold, sier familievoldskoordinator ved Rogaland politidistrikt Kjell Vignes.