Hopp til innhold

Ber om hjelp for å takle økning av spiseforstyrrelser

Sykelige spiseforstyrrelser er et sterkt økende problem. Siste året har Senter for Spiseforstyrrelser i Stavanger hatt en fordobling i antall henvendelser. – Det sliter på personalet, sier daglig leder.

Senter for Spiseforstyrrelser i Stavanger har hatt en dobling av henvendelser fra folk med sykelige spiseforstyrrelser. Mange fedmepasienter får ikke hjelp mot overspising. Nå ber senteret om mer penger og folk for å takle den dramatiske økningen.

MØTE: Senterledelsen hadde torsdag møte med Bent Høie (H), for å finne ut hvordan den dramatiske økningen skulle takles.

Tone Anita Østrådt

KREVENDE: Det sliter på personalet, sier daglig leder ved Senter for Spiseforstyrrelser, Tone Anita Østrådt. Det har skjedd en fordobling av brukerne, men ikke av ansatte.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK
Bent Høie (Høyre)

MÅ BIDRA: Flere kommuner må bidra med støtte til Senter for Spiseforstyrrelser, mener Bent Høie.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / Scanpix

Dobbelt så mange mennesker har kontaktet Senter for Spiseforstyrrelser i Stavanger i år, sammenlignet med i fjor. Men antall ansatte er uendret – tre personer fordelt på to årsverk.

I dag ba senterledelsen leder for helse- og omsorgskomiteen, Bent Høie, om hjelp til å takle den dramatiske økningen.

– Det er krevende, og det sliter på personalet, sier daglig leder ved senteret, Tone Anita Østrådt, til NRK.no.

Flere sliter med overspising

Årsaken til den voldsomme økningen er et til nå ganske oversett problem – nemlig overspising.

– Man begynner nok å bli klar over at det faktisk er en spiseforstyrrelse å være overvektig. De fleste tenker at en spiseforstyrrelse handler om å være undervektige, men det er jo bare et lite fåtall som er det, sier Østrådt.

Høie: – Alle må bidra

Hun syns det er trist at det ikke finnes noe lovpålagt tilbud til de som sliter med forskjellige spiseforstyrrelser.

– Det er virkelig behov for hjelp. Det er mange som lider, og de lider i det skjulte. Jeg syns det er trist at det ikke er et lovpålagt tilbud fra kommunene. Det er kun på frivillig basis at man får den økonomiske ytelsen som trengs.

Bent Høie mener at flere kommuner må delta i spleiselaget som opprettholder senteret.

– Hovedutfordringen er at en del kommuner i distriktet har brukere av senteret, uten å bidra til sin del av regningen. Jeg tror mitt første forslag vil være få høyrepolitikerne i de andre kommunene til å se at dette er noe man kanskje i større grad bør stille opp for, og delta på spleiselaget.