Hopp til innhold

– Nesten alle nødrakett-meldinger er falsk alarm

113 ganger i året får Hovedredningssentralen for Sør-Norge meldinger om det som kan være nødrakett eller nødbluss, nesten ingen av alarmene er reelle nødssituasjoner.

Nødraketter

Slik kan det se ut når flere nødraketter fyres av.

Foto: Tor Andre Johannessen

– Er vi i tvil må vi sjekke det ut, sier Ola Vaage som er redningsleder ved Hovedredningssentralen på Sola.

I natt gikk alarmen, og etter en sjekk med dem som meldte ifra tok sentralen avgjørelsen om å aksjonere. Men etter halvannen time ble det klart at også dette var en falsk alarm.

– Det er ofte mange falske alarmer når det gjelder er nødraketter. Det må vi alltid sjekke ut, frykten er at vi ikke aksjonere på noe som er reelt, sier Vaage.

Folk melder fra om både nødbluss og nødraketter, og i tillegg har de populære kinesiske lyktene også begynt å by på problemer fordi de kan ligne nødrakettene.

Viktig å si i fra

Nødrakettobservasjoner

Kartet viser hvor i Sør-Norge det er blitt meldt i fra om nødraketter og nødbluss det siste året.

Foto: Hovedredningssentralen

Men selv om de fleste observasjonene er falsk alarm så må folk si ifra om de tror det kan være noen i havsnød sier direktøren på sentralen.

– Det er vanskelig å gi et nøyaktig antall falske alarmer, fordi mange observasjoner kan skyldes feil observasjoner. Man tror man observerer en nødrakett, også viser det seg at det er noe annet. Men jeg vil understreke at hvis man ser noe man tror er en nødrakett, så er det viktig å ta kontakt enten med oss direkte eller med politiet. Så kan vi avgjøre om dette er reelt eller ikke, sier Jarle Øversveen.

Sentralen vet ikke hvor mange av nødrakettene og nødblussene som bare skyldes uvettig bruk eller om de sendes opp med vilje. Men de ber folk tenke seg om, for konsekvensene kan fort bli store og dyre.

Jarle Øversveen på Hovedredningssentralen

Jarle Øversveen på Hovedredningssentralen ber folk være fornuftige og ikke fyre av nødbluss og - raketter uten at de er i nød.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Kostbart

Det ble rykket ut med både helikopter og båt i natt, og slike aksjoner kan fort bli kostbare.

– Dette er potensielt dyre ressurser, spesielt når vi snakker om bruk av helikopter. En aksjon som varer i flere timer med helikopter, og med flere fartøy kan fort komme opp i flere hundre tusen kroner, sier Øversveen.

Etter halvannen time avblåste politi, brannvesen og redningssentralen aksjonen, og i etterkant ga de klart uttrykk på Twitter hva de mente om uvettig bruk av nødraketter.

– Hvordan kan dere skille mellom de falske og de reelle alarmene?

– Det er umulig, så vi må sjekke. Er vi i tvil må vi ut og sjekke, avslutter Vaage.

113 ganger i året får Hovedredningssentralen for Sør-Norge meldinger om det som kan være nødrakett eller nødbluss, nesten ingen av alarmene er reelle nødssituasjoner.