Oppretter private teststasjoner for koronasmitte

HAUGESUND (NRK): Både Aibel, Kværner og Aker Solutions har åpnet egne koronateststasjoner for utenlandske arbeidere. Norsk Industri mener den offentlige testkapasiteten burde vært bedre.

Aibel Haugesund har opprettet egen koronateststasjon inne på verftsområdet.

Sjukepleier Eivind Førre fra Aktimed utfører koronatesten på en av Aibels utenlandske gjestearbeidere.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– For oss er teststasjonen kjempeviktig. Vår store bekymring er å få et smitteutbrudd inne på verkstedet vårt, sier verftsdirektør Ole Sandvik.

Verftet har til enhver tid 300–500 gjestearbeidere i arbeid i Haugesund. Denne morgenen skal 24 utenlandske gjestearbeidere ved Aibels offshoreverft i Haugesund testes for korona.

– Alle skal testes to ganger, og de får ikke jobbe før den første testen er negativ. I denne perioden er vi interessert i at det går fort, og derfor har vi satt opp vårt eget opplegg for å få kvikke svar på testene, sier Sandvik.

Aibel satte opp sin teststasjon i slutten av juni, og den er i bruk daglig. Arbeiderne jobber i to uker, før de får fri tre uker og da reiser de hjem. Når de kommer tilbake til Norge, må de gjennom testregimet på ny.

Ole Sandvik

Aibel i Haugesund opprettet en egen teststasjon for korona i slutten av juni, forteller verftsdirektør Ole Sandvik.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Ikke alle bedrifter har råd

Både Aker Solutions og Kværner har opprettet tilsvarende teststasjoner på sine offshoreverft i Egersund, Sandnessjøen og Stord. Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener den offentlige testkapasiteten burde ha vært bedre.

– De fleste bedriftene i vårt medlemssystem er små og mellomstore bedrifter. De har verken råd eller kapasitet til å opprette egne teststasjoner, og sliter med den offentlige testkapasiteten i sin kommune. Dette er en håpløs situasjon for veldig mange av våre bedrifter, sier Lier-Hansen.

Stein Lier-Hansen

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener den offentlige testkapasiteten burde ha vært bedre.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Helsedirektoratet har som mål at 5 prosent av befolkningen skal kunne testes hver uke. Målet er ikke nådd enda, og fagdirektør Svein Lie vil ikke love ekstra hjelp til industrien.

– Arbeidsgivere som ønsker å redusere karantenetiden må organisere og betale for prøvetakingen selv. Mindre bedrifter kan gjøre dette via avtale med bedriftshelsetjenesten eller andre som tar prøvene.

Med smitteutbruddet på Hurtigruten friskt i minnet, mener Lier-Hansen at det er ekstra viktig at industrien tar situasjonen på alvor.

– Hvis en ansatt blir smittet, og smitter kolleger, risikerer bedriften at hele virksomheten ikke kan gjennomføre oppdrag og forpliktelser, sier Lier-Hansen

Ingen positive tester så langt

Å håndtere koronapandemien og samtidig være avhengig av hundrevis av innleide arbeidere fra utlandet for å ta unna arbeidet, har ikke vært enkelt. I mars måtte Aibel, og deres underleverandører, sende alle gjestearbeiderne hjem før de i sommer kunne begynne å hente dem tilbake.

– Nå er cirka to tredeler av de utenlandske gjestearbeiderne tilbake igjen. Men vi går sakte fram, for det skal jo være trygt å jobbe inne på verftet i forhold til covid-19-reglene.

– Hvor mange positive koronaprøver har dere fått?

– Vi har bare negative tester, og vi vet jo ikke når den første positive kan komme. Men ingen slipper inn på verftet før første negative test, avslutter Sandvik.

Status Norge

Sist oppdatert: 26.10.2020
1 200
Siste uke
54
Innlagt
279
Døde