Nyttårstale fra ordfører Leif Erik Egaas

Kjære eigersundere, dalbuer og gjester.

Det er kjekt å se at så mange har kommet til torget i kveld for å ta farvel med det gamle og ønske det nye året velkommen.

Jeg vil starte med å rette en takk til våre samarbeidspartnere Dalane Tidende og Dalane Energi som også i år har bidratt med bildekavalkade på veggen og fyrverkeri til alles fornøyelse. Men og de som har stått på for å tilrettelegge arrangementet, kulturansatte, teknisk avdeling og selvfølgelig Magnhild og hennes medhjelpere. Tusen takk til dere alle.

Eigersund kommuner har gode inntekter, faktisk så ligger vi på tredje plass i Rogaland målt i inntekt pr. innbygger. Utfordringene har vært at vi har store utgifter. Vi har hatt noen hull som vi nå er i ferd med å tette, og når det er på plass, vil det forhåpentligvis være mulig å sette noe av på fond og sparing for framtiden.

Eigersund kommune er en god kommune å bo og vokse opp i. Det er og en god kommune å bli gammel i. Vi har et omsorgstilbud som er veldig bra. Rett før jul besøkte rådmannen og jeg alle våre sykehjem, eldresenter, og bo og serviceleiligheter. Alle plassene møtte vi folk som var fornøyde og glad for det tilbudet de har. God mat, godt stell og ikke minst fantastisk personale. Slike tilbakemeldinger gjør meg glad.

Varaordføreren og jeg har i løpet av året som har gått besøkt nesten alle skolene i kommunen. (Vi har igjen Hellvik og Helleland som vi skal besøke rett over nyttår). Også på skolene opplever vi tilfredshet. Til og med på Eigerøy møtte vi positive lærere og elever, selv om skolen ikke står til bestått bygningsmessig. Det skal vi heldigvis gjøre noe med. Ny Eigerøy skole skal etter planen stå klar i 2018. Da vil vi ha veldig gode skoler i hele kommunen.

Boligbyggingen går bra. Det bygges i Hestnes, på Hellvik, på Leidland og Saurdalen og der planlegges nye boliger på Strømstad på Helleland. Det vitner om optimisme over hele kommunen. På nordre Eigerøy er det nå også kommet offentlig vann og kloakk på plass.

Kunstgressbaner popper opp både på Hellvik og Helleland. Og når flerbrukshallen står ferdig på Lagård blir det ytterligere tilbud om utvidede aktiviteter. Der er stor vilje og pågangsmot i foreningslivet og vi som kommune bakker opp så godt vi kan. Uten frivilligheten hadde det ikke gått.

Gang og sykkelvei har kommet på plass på Slettebø og det samme vil skje på Nordre Eigerøy. På Slettebø blir det og utvidelse av veilys oppover mot Krossmoen. Dette er gode tiltak som gjør det sikrere å ferdes langs veiene.

Denne optimismen og framdriften ser jeg for meg fortsetter inn i 2015.

I løpet av året som kommer vil og mange spørsmål vedrørende ny kommunestruktur falle på plass. At noe kommer til å skje er uomtvistelig. La det vær sagt; Eigersund kommune er storebror i Dalane, og Egersund er og skal forbli regionsenter i Dalane. Politisk ledelse i Eigersund har tatt en ledende rolle i spørsmålet om kommunesammenslåing, og når framtiden for Dalane nå skal planlegges, skal vi være gjestfrie og vise ansvar og raushet overfor våre nabokommuner. Da vil det være stor sjanse for at vi blir enige om noe som gagner alle.

I Egersund har vi akkurat avviklet tidenes juleby. Det har vel aldri vært flere gjester i Egersund på så kort tid enn dette året. I ettertid har det blusset opp spørsmål om kommunen bruker ressursene på rett måte i forhold til lekeplasser, satt opp mot det vi gjør for å få julebyen på plass. Det er en ting vi aldri må glemme: uten det frivillige arbeidet som blir lagt ned hadde ALDRI Julebyen vært en realitet. Det vi som kommune bidrar med, er peanøtter i forhold til det frivillige arbeidet som blir gjort, og jeg ser på det som en forpliktelse overfor kommunens innbyggere at også vi er med og drar lasset. Det skulle bare mangle. Julebyen er så god omdømmebygging for Egersund, at jeg tror aldri vi ville fått igjen tilsvarende ved å bruke ressursene på andre måter enn det vi gjør. Julebyen gjør oss Eigersundere stolte, den er kommet for å bli og vi skal være med.

Kjære publikum, det gamle året er i ferd med å ebbe ut. Takk for i år og bli med på nedtelling mot det nye året.

Godt Nytt År !!

Leif Erik Egaas

ordfører

Flere nyheter fra Rogaland