NRK Meny
Normal

– Hotellene tvinges til å tenke nytt

Reiselivsprofessor mener at flere hoteller i regionen vil måtte legge om driften til hybelutleie. Årsaken er flere nye hotelletableringer.

Clarion Hotel Energy

Flere nye hoteller er under bygging i Stavanger-regionen. Bare det nye Clarion Hotel Energy ved Forum-området vil ha 400 rom.

Foto: Snøhetta AS/Nordic Choice Hotels

Flere nye hoteller er under bygging i Stavanger-regionen. Bare det nye Clarion Hotel Energy ved Forum-området vil ha 400 rom.

Det blir det største hotellet i landet utenfor Oslo. Bare dager gjenstår før Clarion Hotel Energy ved siden av ishallen til Stavanger Oilers åpner. Med sine 400 rom vil alle som driver hotell i regionen merke når hotellgiganten åpner dørene sine.

Professor ved Norsk hotellhøgskole, Reidar Mykletun tror etableringen av det nye hotellet betyr nye tider for hotellbransjen på Nord-Jæren.

– Det at du får lavere utnyttelse av hvert hotell, altså mindre omsetning per hotellenhet, går selvsagt utover inntjeningen til hotellene. Det kan de fleste hotellene kompensere i noen grad, særlig hvis de er forberedt på det. Så de kan greie seg en stund. Dermed kan en si at det ikke er noen dramatiske følger på kort sikt, mener Mykletun.

Reidar Mykletun

Professor ved Norsk hotellhøgskole, Reidar Mykletun tror etableringen av de nye hotellene betyr nye tider for hotellbransjen på Nord-Jæren.

Foto: Erik Waage / NRK

Prisnedgang

Professoren tror likevel at prisene vil gå ned lenger sikt.

– Markedet vil jo før eller seinere bestemme prisene i stor grad. Hvis prisene går ned, kan det skje flere ting. Det kan jo skje at noen gir opp og bygger om hotellet sitt, for eksempel til hybelhus, som vi har veldig god bruk for, til studenthybler. Det er vel det hotellene egner seg best til dersom en skal bygge dem om, sier Mykletun.

En annen mulighet er at Stavanger får et reelt lavpris-segment på hotellmarkedet.

– Det har ikke Stavanger. Sandnes har sitt Smart-hotell. Det er det eneste i regionen som egentlig kan sies å være et lavprishotell, sier professoren.

Må tenke nytt

Det nye hotellet ved hjemmebanen til Stavanger Oilers er på hele 400 rom, til sammenligning er Oslo Plaza på litt over 600 rom.

En oversikt Aftenbladet har laget viser at til sammen 2000 nye hotellrom er under bygging eller planlegging i regionen. Samtidig merker de etablerte hotellene en nedgang i omsetningen.

hotell atlantic

Hotel Atlantic i Stavanger vil få svært mange nye konkurrenter de nærmeste årene.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Mykletun mener dette vil tvinge bransjen til å tenke helt nytt.

– En mulighet er jo at en møter dette med økt aktivitet på kulturfronten. Da kunne en kanskje spesielt tenke seg å satse på idrett. Sykkel ligger godt til rette akkurat nå. Vi har en voldsom sykkelvind i terrenget rundt oss, og det har vært gode og vellykkede arrangementer, sier Mykletun.

Han mener og det kan komme i gang mer aktivitet i helgene. I dag er hotellmarkedet i Stavanger ikke godt i helgene.

– Med en økt kulturell aktivitet. Fritidstilbud som egner seg til å trekke folk til byen, så kunne vi få en omsetning der, mener Mykletun.