NRK Meny
Normal

Nytt design fra jærstol-bygda slår an

Bygda Hjelmeland er kjent for frukt – og en stol med fletta sete. Nå kan en ny stol bidra til mer berømmelse.

Til høyre – jærstolen, klassiker gjennom flere tiår. Til venstre – Saddle, kan bli klassiker, tror produsenten.

VIDEO: Til høyre – jærstolen, klassiker gjennom flere tiår. Til venstre – Saddle, kan-bli-klassiker, tror produsenten.

– En blir stolt og alt sammen, men det er vanskelig å ta til seg og fatte at det blir sett av så mange, sier Alf Magne Rørheim, eier av Slåke Møbelfabrikk i Hjelmeland i Rogaland.

Alf Magne Rørheim, Slåke Møbelfabrikk i Hjelmeland

Alf Magne Rørheim.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Du har garantert sett jærstolen. Trebein, -rygg og fletta sete. I flere tiår har små og store rumper kunnet hvile på setet fra Hjelmeland, som nå kan ha fostra sin klassiker nummer to: Saddle.

Stolen i tre, og stoff eller skinn kan sies å ha slått gjennom internasjonalt, eller den er i det minste på god vei. Saddle er vist fram i Milano, og omtalt i magasinet De Zeen en rekke ganger.

Fra Ryfylke til Tokyo

Stolen, som er tegna av designerne Christoffer Angell, Øyvind Wyller og Simen Aarseth har også vært i London – og nå går turen til Japan.

– Norwegian Icons har tatt den med til butikken sin der. Så får vi se hvordan den fungerer i det japanske markedet. De er veldig interesserte i skandinavisk design for tida, så det kan gå bra, håper Rørheim.

Slåke Møbelfabrikk i Hjelmeland

Her lages jærstolen – og Saddle, det nye tilskuddet i Slåkes stolfamilie.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK
Katolsk kirke

Jærstoler som kirkebenker.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Norwegian Icons-butikken er et resultat av et formidlingsprosjekt for norsk designhistorie, ifølge Aftenposten. Planen er å starte tilsvarende utsalg for norske designprodukter i New York og Milano.

– Kan bli en klassiker

Mens NRK er på besøk, fletter Rørheim seter for harde livet. 50 jærstoler skal leveres til en restaurant i Oslo. Han ser ikke bort fra at Saddle kan skaffe enda mer arbeid til møbelfabrikken i den lille rogalandskommunen.

– Den har potensial til å bli en klassiker. Du kan ha den i huset ditt, bli glad i den, ha den der lenge og la den gå i generasjoner, sier Rørheim.