Hopp til innhold

Dette kan bli det nye teaterbygget i Stavanger

Flere arkitekter vil plassere nytt teater på kaien i Stavanger. Målet er et nybygg i 2025.

Teaterpiren

Dette er Helen og Hard sin illustrasjon av hvordan et nytt bygg for Rogaland Teater kan se ut på Bekhuskaien i Stavanger.

– Vi har plassert teateret på Bekhuskaien nede i havnefronten.

Det sier Randi Augenstein fra arkitektkontoret Helen og Hard. Nytt teaterhus var med i visjonene til flere av de fem arkitektgruppene som denne uka kom med sine innspill til ny sentrumsplan for Stavanger. Helen og Hard vil ha en teaterpir øst for Hurtigbåtterminalen, med teater, barnemuseum og barnehage.

– Vi tenker at det er en perfekt plassering ut fra størrelsen på tomten. Det ligger jo veldig fint plassert i innseilingen til Stavanger. Det kunne vært med å revitalisere hele havnefronten som vi mener trenger et løft, sier Augenstein.

– Du lager rett og slett et nytt sted

Et nytt teaterhus i Stavanger bør plasseres ut mot sjøen, mener flere av arkitektene som jobber med ny sentrumsplan for byen. Rogaland Teater håper på nybygg til Stavangers 900-årsjubileum i 2025, og har sans for arkitektenes ideer.

– Vi har tatt vekk parkeringshuset på Jorenholmen.

Rogaland Teater på Jorenholmen

Link Arkitektur vil fjerne parkeringshuset på Jorenholmen og bygge teater der. Den foreslåtte teaterbygningen er helt til høyre på tegningen.

Foto: Link Alliance

Det sier Liv-Kristine Rud fra Link Arkitektur. Hennes gruppe, bestående av Link Arkitektur og Alliance arkitekter, har også plassert teaterhuset i østre havn. Målet med sentrumsplanen er å få flere mennesker til å bo, jobbe og handle i sentrum, og teateret hører med i bildet, mener Rud., mener Rud.

– Vi som publikum opplever teateret mest på kvelden, men teateret er en arbeidsplass som er aktivt hele dagen. Du lager rett og slett et nytt sted, sier hun.

– Et fotavtrykk på størrelse med Konserthuset

Arne Nøst

Teatersjef Arne Nøst ved Rogaland Teater synes det rett og slett er deilig at nytt teaterhus nå har blitt et tema som diskuteres.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Teatersjef Arne Nøst ved Rogaland Teater synes det rett og slett er deilig at nytt teaterhus nå har blitt et tema som diskuteres.

– Det begynner å bli konkret. Vi har et romprogram i dag på 18 000 kvadratmeter. det kan stables i ulike høyder. Et fotavtrykk på størrelse med Konserthuset er nok sannsynlig, sier Nøst.

Teatersjefen sier at Rogaland Teater nå bruker mer og mer penger på å holde bygget i lovlig stand.

– Problemet er både teknisk, fysisk og ikke minst psykisk. Det er en prøvelse for en del av dem som jobber hos oss, sier Nøst.

Han mener Bekhuskaien peker seg ut som den tomten som er raskest å utvikle.

– Nå er vi jo i et veikryss, sier teatersjefen.

Vil la teateret være der det er

– Jeg synes at teateret ligger på en veldig bra plass.

Det sier Paal Kloster fra den interne arkitektgruppen i Stavanger kommune, som mener teateret kan bli værende der det er i dag.

– Du kan komme til teateret med buss, tog, bil eller hva som helst. Det er en helt ideell plassering. Det går an å lage et helt nytt teater, eller bygge på teateret der det ligger i dag med å gjøre noen endringer, lage mer plass til teateret, og flytte litt på noen veier, mener han.

Rogaland Teater

Denne humoristiske illustrasjonen viser hvordan teateret kunne se ut om det blir værende der det er i dag.

Foto: Stig Håvard Dirdal/Rogaland Teater

Men så langt seiler havnefronten, og da særlig Bekhuskaien, opp som favoritt-tomt for nytt teater, også blant politikerne. En av dem er nestleder i kommunalstyret for kultur, Bjarne Kvadsheim fra Senterpartiet.

– Jeg mener at det er veldig stor forståelse for at vi må ha et nytt teater. Der teateret ligger i dag, er det nesten som en trafikkøy. Jeg ser for meg som 900-årsgave til byen i 2025 kan det være et realistisk mål å få teateret på plass, sier Kvadsheim.

– Historisk er det et av de viktigste byggene i et sentrum

– Gangen for teateret sin del er at nå må vi ha kommunen på banen. Nå er det tomt som er den neste store milepælen.

Det sier Thomas Bendiksen, som leder Rogaland Teaters arbeid med nytt hus. Asplan Viak har vurdert ulike løsninger for teateret, og anbefaler er en såkalt kompakt variant, med et teaterhus på flere plan.

Hva som blir forslaget i den nye sentrumsplanen får vi vite når den legges fram til våren, sier prosjektleder Kristin Gustavsen.

– Historisk er det et av de viktigste byggene i et sentrum. Det er klart at vi skal strekke oss langt for å få det til. Nå er det riktignok vår jobb å finne arealet. Vår jobb er ikke å debattere hvorvidt man skal ha et nytt teater, men vi skal ta ansvar for å finne en god plassering av det, sier Gustavsen.