Snart åpner Stavangers nye superbibliotek

På lørdag kan du se landets første opplevelsesbibliotek, på Sølvberget i Stavanger.

Nytt bibliotek i Stavanger

Leder for opplevelse, Anne Liv Tønnessen og sjef for den nye etasjen, Susanne Borg ser fram til åpningen av bibliotekets nye lokale.

Foto: Anett Johansen Espeland

Det jobbes hektisk i første etasje på Sølvberget i Stavanger. Alt skal være klart til den store åpningen førstkommende lørdag.

– Vi har fått inn nye møbler, og flere sitteplasser. Dette skal være en møteplass hvor de besøkende kan bevege seg mellom både litt bråkete, men også rolige soner, sier leder for opplevelse, Anne Liv Tønnessen.

25 millioner til oppussing

Tønnessen legger ikke skjul på at opplevelse er et viktig ord når biblioteket i Stavanger åpner sitt nye lokale. Åpningen er første skritt i ombyggingen av biblioteket som har en prislapp på 25 millioner kroner.

– Forbindelsen ut mot publikum har blitt mye bedre. Vi forbinner Sølvberget med områdene rundt, slik at folk kan komme på besøk fra alle kanter av bygget, sier opplevelsessjefen.

Les også:

Tidligere var hun programsjef for biblioteket. Men brukervanene har forandret seg gjennom årene, derfor mener Tønnessen at det nå er på tide med noen drastiske grep.

– En smakebit

Nytt bibliotek i Stavanger

– Bibliotekene har masse bøker, men tallet på bøker som lånes ut er ikke så høyt, sier Tønnessen (t.v). Nå håper både hun og Borg at trenden vil snu, når Stavanger tar det første skrittet mot å bli et opplevelsesbibliotek.

Foto: Anett Johansen Espeland

– Det blir en fin blanding. Vi gir brukeren litt av alt vi tilbyr i de andre etasjene, sier sjef for den nye etasjen, Susanne Borg.

Den nye avdelingen har spesialdesignede sittemøbler og såkalte bokøyer i lyst tre. Knallrød servicedesk, tv-skjermer med nyheter, ipadhyller, kafé, debatt- og utstillingslokaler, men tradisjonelle bokhyller er det nesten ingen av.

– Bibliotekene har masse bøker, men tallet på bøker som lånes ut er ikke så høyt. Folk finner mye informasjon på nettet, derfor må vi endre oss før det blir for sent, sier Tønnessen.

Hun sier at personer som nå går på biblioteket vi møte en smakebit av alt biblioteket har å tilby, i stedet for bare et hav av bøker.

Opplevelse er «det nye»

Sølvberget, Stavanger kulturhus

Bibliotekets nyeste lokale blir å finne i første etasje i Sølvberget kulturhus.

Foto: Anett Johansen Espeland

Sammen med det nye Deichmanske biblioteket til 2,6 milliarder kroner i Oslo, er Stavanger først i landet med den fysiske ombyggingen til framtidens opplevelsesbibliotek.

Flere kommer nok til å følge eksempelet fra Stavanger og Oslo, tror tidligere sjef ved Deichmanske, Liv Sæteren.

– Det som skjer i Stavanger og i Oslo, er at særlig første etasje blir et aktivt sted. Her møter innholdet brukerne med en gang de kommer inn døra. Rommet blir tatt i bruk som en formidlingsmetode, sier hun.

Det gjenstår likevel å se om publikum synes den nye opplevelsesmodellen faller i smak.

Tore Renberg, Frode Grytten og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø er noen av personene som bidrar til åpningen 11. januar. Hele programmet finner du her.