Nytt avhør i 17 år gammel forsvinningssak

Saken er fortsatt åpen, sier politiet om jakten på svar om Bjarne Eide som forsvant fra Karmøy i 2000. Broren hans betaler fortsatt 100.000 i dusør fra egen lomme.

Kai Tore Eide

Jeg har forsvinningen i bakhodet hver dag, sier Kai Tore Eide. Det er i sommer 17 år siden broren Bjarne forsvant, da 17 år gammel.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Vi klarer ikke å slå oss til ro med at saken er uløst. Det viktigste er å finne ham, og så eventuelt få svar etterpå, sier Kai Tore Eide.

Han har gjenaktivert dusøren på 100.000 kroner til den som kan gi opplysninger om hva som skjedde med broren Bjarne Eide for 17 år siden. Og pengene tas fra familiens egen lomme.

– Det er en liten pris å betale dersom vi kan få svar. Jeg har hatt dette i bakhodet i 17 år. Noen ganger må jeg prøve å legge det litt vekk fordi det er tungt, men så finner jeg energi igjen og begynner å nøste i gamle papirer for å se om det er noe mer vi kan gjøre, sier han.

Har fått nye tips

Etter at VG skrev om forsvinningen i slutten av juni har Karmøy lensmannskontor fått inn nye tips. Politietterforskeren som hadde ansvaret for Bjarne Eide-saken er i dag pensjonert, men fungerende lensmann Trygve Johan Mørch husker saken godt.

Trygve Johan Mørch

Trygve Johan Mørch har gjennomført et nytt avhør i forsvinningssaken.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Saken er fortsatt åpen. Vi har fått noen tips i det siste, gjort noen undersøkelser og et avhør i saken i forrige uke, sier Mørch.

– Det er prisverdig at familien holder dusøren ved like, og selv om gått mange år kan det selvsagt komme inn nye tips. Kommer det nye tips vil vi sjekke det nærmere og lete etter mer informasjon, sier han.

Kom ikke hjem etter fest

17 år gammel forsvant Bjarne Eide sporløst fra Torvastad på Karmøy natt til 18. juni 2000. Han hadde vært på fest, men noen hadde stjålet lommeboka og han kom seg derfor ikke inn til Haugesund sentrum med drosje slik planen var. Letemannskaper saumfarte hele Torvastad gjennom flere dager. Senere kom KNM «Tyr» i to omganger og lette med miniubåt gjennom Karmsundet. Det ble også satt i gang en omfattende politietterforskning og senere gikk også privatetterforsker Ola Thune gjennom saken. Men ingen fant ut hva som hadde skjedd med Bjarne.

17 år etterpå mangler familien fortsatt svar. Kai Tore Eide ber innstendig folk om å ta kontakt hvis de har opplysninger i saken.

– Vi er urolige og rastløse, og må få svar. Det er så mange løse tråder og rykter at vi føler det må kunne gjøres noe så vi kommer oss videre, sier Eide.

– Jeg er overbevist om at det er noen som vet noe viktig. Kanskje de ikke vet selv at det er viktig, men noen må vite noe som kan føre til funn eller svar på hva som skjedde den natta, sier han.