NRK Meny
Normal

Nynorskkrig i Sandnes

Sandnes kommune vil ikke gi Sandnes Mållag lister over barn som skal begynne på skolen til høsten.  Kommunen vil hindre nynorskklasser, mener Mållaget.

Elever i 1. klasse, arkivbilde
Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Sandnes kommune vil ikke gi Sandnes Mållag lister over barn som skal begynne på skolen til høsten.

Kommunen viser til datatilsynet og folkeregistret i avslaget sitt, og nå blir det opp til fylkesmannen å avgjøre striden.

Sandnes Mållag mener kommunen trenerer retten foreldrene har til å velge nynorsk for barna sine, sier leder Egil Astad.

Sandnes mållag har bedt kommunen om lister over barn som skal begynne i 1. klasse til høsten. Men de har fått kontant avslag. Kommunen bygger på råd både fra folkeregistret sentralt og datatilsynet, sier rådgiver i Sandnes kommune, Per Inge Wathne.

Fylkesmannen må gripe inn

Nå havner saken hos fylkesmannen. Der sier seniorrådgiver Morten Solvik at offentlig materiale i prinsippet er offentlig, og at kommunen må begrunne et eventuelt unntak. For et drøyt år siden opphevet fylkesmannen et liknende vedtak i Rogaland fylkeskommune om å nekte Johan Bauergymnaset innsyn i elevlister.

Får tidsnok innsyn

I Sandnes viser rådgiver Per Inge Wathne til at foreldrene vil få innsyn når klasser og grupper er satt opp.

Dette er ikke første gang de to partene strides. I juni møtes de i retten i en flere år gammel sak der kommunen ville blande nynorsk- og bokmålselever i samme klasser. Den måtte mållaget helt til høyesterett for å få lov til å føre for retten.