Hopp til innhold

Enkel metode får ned antibiotikabruken på spedbarn

Et helt enkelt spørsmål: «Kan babyen klare seg uten?» I Stavanger har dette ført til markant dropp i bruken av antibiotika på spedbarn.

Antibiotikabruk - SUS

Lille Nikolai er til observasjon fordi legene mistenker infeksjon. Pappa Thomas Juul passer på.

Foto: Ole Andreas Bø

– Barn som har alvorlig infeksjon må ha antibiotika, men alle andre skal helst ikke ha antibiotika, sier overlege Anlaug Vatne ved SUS.

Ved nyfødtavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) har de redusert bruken av antibiotika med 70 prosent ved å stille spørsmål om det strengt tatt er nødvendig å bruke antibiotika i enkelte tilfeller.

Anlaug Vatne

Anlaug Vatne, overlege ved nyfødtavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). Sjukehuset fikk Helsedirektoratets forbedringspris i 2018 for innsatsen ed å redusere unødvendig bruk av antibiotika til nyfødte barn.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Halvparten av nyfødte som i dag får antibiotika har ingen infeksjon, viser en undersøkelse. Og bruk av unødig antibiotika øker risikoen for å få alvorlige sykdommer.

– De har risiko for å få astma og allergi, hvis de får antibiotika. I tillegg er det økt risiko for å få barneleddgikt, og overvekt senere i livet, sier Vatne.

Spedbarna blir fulgt nøye opp

Før var legene her raske til å gi antibiotika ved mistanke om infeksjon. Nå tør de vente, men med overvåkning time for time. Infeksjonene de er mest bekymra for er hjernehinnebetennelse og blodforgiftning.

Avdelingen har innført et observasjonsskjema med timeobservasjoner av alle terminbarn som er innlagt på nyfødtintensiven med mistenkt infeksjon.

– Vi følger med på hvordan barnet oppfører seg, hvordan det puster, om det er slapt eller har andre symptomer. Det nemlig ingen blodprøver eller røntgenundersøkelser som kan si om barnet har infeksjon eller ikke, sier overlegen.

Spedbarn på SUS

Her er denne gutten bare noen timer gammel. Han ligger til observasjon fordi legene mistenker infeksjon. I så fall må han få antibiotika.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Pappa til lille Nikolai, Thomas Juul, er trygg på at de tar riktige valg:

– Det er jeg helt trygg på. De står på og jobber for lille Nikolai hele tiden, og har altså ingen betenkeligheter at de behandler på denne måten.

Store variasjoner i bruken

Det er store forskjeller i bruken av antibiotika på barn her i landet. Enkelte fylker bruker dobbelt så mye som andre.

– Flere tiltak er satt i gang for å få ned bruken, sier Ketil Størdal, forsker og leder for barnelegeforeningen.

– Vi har lært at den store variasjonen på bruken av antibiotika, tyder på overbehandling, og det vil ikke fagfolk skal fortsette. Vi vil at det skal bli likt over hele landet, og at de riktige barna får antibiotika, sier Størdal.

Og den timegamle babyen slapp unna i denne omgang.

– Ser vital og fin ut, sterk på alle måter. Han ser ikke ut som han har infeksjon, men vi observerer litt til, avslutter Vatne.