Oppfordrer demonstranter til å holde seg unna NDL og Sian

Nye SOS Rasisme er kastet ut av markeringen mot Norwegian Defence League (NDL) i Stavanger. Organisasjonen går på tvers av de andre motdemonstrantene, og vil demonstrere på samme sted som NDL.

Nye SOS Rasisme på vei til demonstrasjon i Stavanger

Her er SOS Rasisme på vei til Oljemuseet i Stavanger, hvor Norwegian Defence League (NDL) skal holde sin demonstrasjon. Resten av den antirasistiske demonstrasjonen skjer på torget i byen.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Klokken 15 demonstrerer Norwegian Defence League (NDL) og Stopp islamiseringen av Norge (Sian) i Stavanger. Samtidig møtes rundt 1000 mennesker for å ta avstand fra gruppene.

Truls Drageset Dydland

Truls Drageset Dydland.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Nye SOS Rasisme var opprinnelig med i initiativet «Folkefest mot rasisme», men fredag ble de strøket fra listen over deltakende organisasjoner.

Årsaken er at Nye SOS Rasisme vil stille seg opp utenfor Oljemuseet, samme sted som NDL og Sian skal demonstrere. «Folkefest mot rasisme» skal møtes på torget i byen, noen steinkast unna.

– Dette var vi mot hele veien

På sin hjemmeside oppfordrer Nye SOS Rasisme sine medlemmer til å møte opp her, ikke på torget.

– De har gjort det vi var mot hele veien. Stikk i strid med det vi har jobbet for, sier Truls Drageset Dydland, en av initiativtakerne til motmarkeringen.

– Vi vil ha en fredelig demonstrasjon. Nye SOS rasisme skal stå ved Oljemuseet fra klokken 12. Det tar vi avstand fra, sier Dydland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NYE SOS RASISME DEMONSTRERER MOT SIAN OG NDL FORAN OLJEMUSEET. VI STILLER OSS IKKE BAK DETTE OG ANBEFALER INGEN Å MØTE OPP DER. I FRYKT FOR AT PERSONER KAN KOMME TIL SKADE OG AT VI IKKE STØTTER AKSJONSFORMEN VIL VI INSTENDIG BE OM AT DERE KUN MØTER PÅ TORGET 15.00 :-)

Fra Facebook-arrangementet «Folkefest mot rasisme»

NDL og Sians demonstrasjon har vært planlagt i lengre tid, og ble også flyttet fra den opprinnelige datoen.

– Må vise motstand der de er

Medlem SOS Rasismes interimsstyre, Jan Erik Skretteberg, bekrefter at de vil stå utenfor Oljemuseet.

– Vi mener at motstanden mot NDL og Sian må vises der de er. Så vi har vedtatt at vi heller skal prøve å komme så nær som mulig, sier Skretteberg til NRK.

Ifølge ham er også politiet informert om dette.

Artikkelen fortsetter under videoen.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

VIDEO: Politiet er forberedt på opptøyer når både nasjonalistiske og antirasistiske organisasjoner demonstrerer i Stavanger. (Arkiv, 20. juni 2012).

Initiativtakerne til «Folkefest mot rasisme» mener at rundt 1000 personer møter opp, mens andre har anslått at flere tusen kommer. Blant organisasjonene som stiller seg bak er ungdomspartier, fagforeninger, Blitz og Antirasistisk Senter.

Politiet er forberedt

Siden lignende demonstrasjoner har ført til bråk og arrestasjoner andre steder i Europa, har politiet gjort det de kaller en risikovurdering på forhånd. Blant annet har Stavanger-politiet vært i kontakt med Oslo-politiet for å få høre om deres erfaringer med demonstrasjoner.

I slutten av mars ble 80 personer arrestert da nasjonalister og antirasister barket sammen i Århus i Danmark.

Politiet vil ikke opplyse hvor mange politipatruljer de har i Stavanger denne dagen.

Shafana Mubarak Ali og Shanza Khawaja

VIDEO: Også personer fra det muslimske miljøet i Stavanger skal delta i markeringen mot NDL. Shafana Mubarak Ali og Shanza Khawaja er blant dem. (Arkiv, 22. juni 2012).