Hopp til innhold

Nå står nye avhør for tur i Birgitte-saken

Politiet er nå i gang med den nye etterforskninga av drapet på Birgitte Tengs i 1995. En gruppe i Stavanger skal jobbe med å oppklare drapet av den 17 år gamle jenta på Karmøy.

Pressekonferanse Kripos

Politiet har nå satt ned etterforskningsgruppa som i tida framover skal være dedikert drapsgåten fra 1995. Bildet er fra pressekonferansen i desember.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

– Selv om det er lenge siden drapet, har vi tro på at en ny etterforskning kan avdekke hvem som sto bak handlingen, sier politiadvokat Lars Ole Berge.

– Politiet vil samtidig understreke at etterforskningen vil bli tidkrevende og at gjenopptakelsen ikke betyr at vi venter et snarlig gjennombrudd, legger han til.

Lars Ole Berge

Politiadvokat Lars Ole Berge er påtaleansvarlig i saken.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Birgitte ble funnet drept noen få hundre meter fra hjemmet sitt på Karmøy. Fetteren ble først dømt, men senere frikjent i lagmannsretten.

– Det er mange utfordringer knyttet til å etterforske en hendelse som skjedde for snart 22 år siden, men vi er motivert for å gjennomføre en bred og grundig etterforskning, sier Berge.

Anbefalte konkrete etterforskningsskritt

I tidligere etterforskning har fetter-sporet fått mye oppmerksomhet. Også det såkalte «hårsporet», blonde lange hår som ble funnet i hånden til drapsofferet. Politiet har tidligere uttalt at det nå er andre spor som skal følges opp mye bedre.

Det var i desember det ble klart at Sør-Vest politidistrikt gjenopptar etterforskningen av den uoppklarte drapsgåten. Kripos anbefalte da konkrete etterforskningsskritt til politiet.

– Vi har ikke DNA-treff eller mistenkt. Men vi ser at det er etterforskningsskritt som vi tror kan føre til en oppklaring, sa leder av Cold Case-gruppen, Espen Erdal da han leverte rapporten videre til politiet.

Birgitte Tengs

Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i 1995.

Foto: Privat

Elektroniske spor

Kripos har gjennom sitt arbeid med saken i fjor kun har sett på eksisterende materiale og ikke gjennomført nye avhør.

Cold case-enheten anbefalte politiet å gjennomgå deler av beslaget gås gjennom på ny. Spesielt finnes det elektroniske spor, blant annet kontoutskrifter og overvåkingsbilder som ikke er gått gjennom godt nok.

Etterforskningsarbeidet vil blant annet bestå i en ny systematisk gjennomgang av alle opplysninger i saken, herunder alle elektroniske spor, samt ny testing av biologisk materiale. I tillegg vil politiet sjekke konkrete tips, skriver politiet i en pressemelding i dag.

Flere nyheter fra Rogaland