Normal

Meteorologen advarer mot flygende partytelt og trampoliner

Vestlandet fra Jæren til Sunnmøre rammes av et nytt uvær lørdag. Denne gangen blåser vinden opp i storm styrke, meteorologen frykter at folk ikke er forberedt på dette tidlig i august.

Etter Dagmar i Sogn og Fjordane

Vindkast på 25 til 30 meter per sekund er ikke vanlig kost tidlig i august. Meteorologen frykter at folk ikke er forberedt på stormen.

Foto: Frank Optun Smedegaard / NTB scanpix

– Folk må sikre løse gjenstander. Lørdag blir det liten storm. Flygende trampoliner og partytelt er livsfarlige om de treffer folk.

Statsmeteorolog Anne Mette Olsen ved Værvarslinga for Vestlandet i Bergen frykter at folk ikke er forberedt på slik vindstyrke tidlig i august. Dermed kan det være ekstra stort behov for å sikre løse gjenstander i hager, på hytter og i småbåthavner.

Den sikringen bør skje allerede fredag.

– Det blåser opp sør på Vestlandet fra lørdag morgen. I Rogaland vil vinden trolig være sterkest rundt tolv, ettiden på ettermiddagen. Siden flytter lavtrykket seg nordover på Vestlandet, sier Olsen.

Vindkast på 25–30 meter per sekund

Vinden lørdag kommer fra sørøst, og da tar den ekstra godt tak i kyststrøkene sør på Vestlandet. På hele strekningen fra Jæren og opp til Sunnmøre kan ventes sterk kuling, og opp til liten storm.

Mekjarvik ferjekai

De sterke vindkastene fra sørøst rammer spesielt kraftig i fjordstrøkene sør på Vestlandet. Bildet er fra ferjekaien i Mekjarvik i Rogaland.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Vindkastene vil komme opp i 25–30 meter per sekund. Det er ikke hverdagskost tidlig i august.

Utover ettermiddagen dreier vinden mot sør, og etter hvert sørvest, og avtar i styrke.

– Kan ramme de samme områdene som torsdag

Lavtrykket er på vei opp fra den engelske kanal, går direkte nordover og opp i Nordsjøen. Det er og et lavtrykk som har med seg kraftig nedbør.

– Det ser ut som om det ligner på det vi opplevde torsdag, med mye nedbør på kort tid. Det kan og komme til å ramme de samme områdene som torsdag, mener Statsmeteorologen.

Les også: Det er vanskelig å ta seg fram på Jæren

Les også: Familie på Vigrestad: – Aldri opplevd lignende

Samlet sett kommer det neppe mer enn rundt 40 millimeter, men om halvparten av dette kommer i løpet av en time kan skadene bli store, slik det skjedde på Jæren torsdag morgen.

Flom på Vigrestad

Uværet lørdag vil trolig ramme kraftigst sør på Jæren. Bildet viser flommen på Vigrestad torsdag denne uken.

Foto: Anders Fehn

NVE har sendt ut varsel om jordskredfare på det de kaller gult nivå:

«Det ventes mye regn på få timer. Nedbørfordelingen og nedbørmengden er noe usikker. Grunnvannstanden er stedvis høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales. »

Lavtrykket lørdag inneholder også fare for tordenbyger.

Bertha kommer mandag

Allerede mandag får Vestlandet en ny runde med uvær. Da kommer restene av den tropiske stormen Bertha inn i Nordsjøen.

Les også: Baner vei for Bertha

– Det blir en slags reprise av det vi får lørdag, men kanskje ikke med fullt så sterk vind, sier Olsen.

Vindøkningen og nedbøren i kjølvannet av Bertha. treffer Vestlandet fra natt til mandag.