NRK Meny
Normal

Flere 10.-klassinger vil være med på quiz i år

Over 400 skoler fra hele landet skal kjempe i årets Klassequiz på NRK. I Rogaland er 34 skoler påmeldt.

Over 400 skoler fra hele landet skal kjempe i årets Klassequiz på NRK. I Rogaland er 33 skoler påmeldt. Tastaveden skole fra Stavanger var første klasse ut.

VIDEO: Laget fra Tastaveden ville helst ikke ha så mange sportsspørsmål, og det fikk de heller ikke. Det ble med ett, men det greide elevene ikke. De endte med ni poeng av 12 mulige.

Mandag morgen var det igjen klart for klassequizen på NRK P1s radiosendinger over hele landet. Kunnskapskonkurransen, som ble avholdt over hele landet høsten 2012 og våren 2013, gjentas i år etter samme modell.

– Nye ungdommer har blitt 10.-klassinger, sier redaksjonssjef i NRK Rogaland, Lars Navestad.

Alle fylkets skoler er invitert med, og 34 klasser har meldt seg på. Det er en liten oppgang sammenligna med de 27 laga i forrige sesong.

Flere påmeldte i år

– En fin økning, mener Navestad, som er ansvarlig for konkurransen i Rogaland.

Tastaveden skole i Stavanger i Klassequizen

Julie Bjørnevik, Elise Egeli Kristensen og Anders Lund utgjorde Tastavedens lag mandag morgen.

Foto: Erik Waage / NRK
Lars Navestad

Lars Navestad.

Foto: Eirin Larsen / NRK

I fjor seiret Grødem skole fra Randaberg over Tastarustå fra Stavanger i fylkesfinalen i Rogaland, og stakk av med fylkespremien på 5000 kroner. Sverresborg skole fra Trondheim vant den nasjonale finalen, som blei sendt på TV i mai.

Mandag morgen var tre elever fra Tastaveden skole i Stavanger første klasse ut. Julie Bjørnevik, Elise Egeli Kristensen og Anders Lund trakk kategoriene «Afghanistan», «Konge» og «B».

Visste ikke at Sofia ligger i Bulgaria

– Nja, ganske fornøyd, var oppsummeringa fra de tre etter at de endte med ni av 12 poeng.

Før quizen meddelte de tre at de helst ville slippe sportsspørsmåla. Sjøl om de ikke trakk en egen sportskategori, slapp de likevel ikke unna temaet.

Tastaveden-elevene visste ikke at Joshua King driver med fotball, at Sofia er hovedstaden i Bulgaria eller at landet Burundi ligger i Afrika.

For øvrig fikk ingen rogalandssskoler 12 av 12 poeng i fjorårets Klassequiz-runder.

400 klasser på landsbasis

Konkurransen foregår i NRK Rogalands morgensending og ettermiddagssending på P1 mandager og onsdager. Ett lag om morgenen, ett om ettermiddagen.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Klassequizen - Landsoversikt» i nytt vindu

Lagene skal bestå av tre 10.-klassinger. Skolene velger sjøl hvem de vil ta ut på laget, og det er lov til å ta ut en reserve.

På landsbasis har nesten 400 klasser meldt seg på.

Fra geografi til kald

Temaene kan være tradisjonelle, som geografi, 2. verdenskrig eller vinter-OL, men også litt mindre forutsigbare, som rød eller kald. De samme spørsmålene stilles over hele landet.

Lagene blir rangert etter hvor mange poeng de oppnår i de innledende rundene. De to beste i hvert fylke møtes i en lokal semifinale. Vinnerlaget fra hvert fylke går videre til landsfinalen, som sendes på NRK1 i mai.

Fylkesvinneren får 5000 kroner til klassekassen.

Laster innhold, vennligst vent..