Hovedkonklusjonen er at det gikk bra fordi filmingen – og stengningen av Preikestol-platået – ble utsatt fra september til november.
Hovedrolleinnehaver Tom Cruise brakk nemlig ankelen under en filminnspilling i London i august, og dermed ble opptak først gjort i november. På dette tidspunktet har turmålet få besøkende.
Dermed var det ikke så mange som fikk turen sabotert fordi filminnspillingen stengte platået.
– Solgte vi sjela da vi slapp Hollywood til på Prekestolen? Kanskje ikke, men vi leide den ut et par ukers tid. Personlig har det vært godt å få den tilbake, skriver Sindre Bø.
Han har laget en omfattende rapport om erfaringene for filmselskapet Truenorth Norway AS. Evalueringen var bestilt av Forsand kommune.
Bø er journalist, fjellklatrer og var selv involvert i sikringsarbeidene.
Slo bolter inn i Preikestolen
For mye sikringsarbeid måtte til for at verdensstjernen skulle komme seg opp fjellveggen. Totalt ble det boret 26 hull i Preikestol-veggen. Dette førte til heftig debatt i klatremiljøet.
Her til lands brukes vanligvis sikringer som ikke krever boring, og som kan fjernes etterpå.
Tom Cruise på Preikestolen.
Foto: Ragnar EgelandHullene er nå fylt med en blanding av steinstøv og lim, noe som gjør dem nærmest usynlige. I tillegg ble mange gamle bolter fjernet.
– Alt i alt er dermed Preikestolen visuelt sett upåvirket av filmprosjektet hva gjelder inngrep av denne typen, heter det i rapporten.
Noen tjente penger
Helikopterselskap som ble brukt både før, under, og etter innspillingen, tjente gode penger til november å være. Vanligvis er det lavsesong.
Det samme gjelder Turistforeningen, som har leid ut Preikestolhytta. Men rapporten viser at kulturlivet i regionen opplevde liten effekt. Skuespillere og filmarbeidere ble stort sett flydd inn fra andre land.
Preben Falck er daglig leder i Stavanger Turistforening.
Foto: Magnus Stokka / NRKDaglig leder i Stavanger Turistforening, Preben Falck, var og er fortsatt skeptisk, selv om han ikke ville stanse filminnspillingen.
– Hvis markedsføringseffekten er så stor som de sier, hvilke turister er det vi tiltrekker oss? Det er ikke sikkert vi trenger flere ekspressturister som flyr inn, går opp til Preikestolen, og flyr ut igjen. Vi trenger flere turister som ikke har reist så langt, som blir lenge og bruker pengene sine her.
– Selve saksbehandlingen kan det også stilles spørsmål ved. Var det nødvendig at det gikk så fort, og var så hemmelig? Kanskje kunne vi stilt strengere krav til filmselskapet?
Han sikter blant annet til at flere av helikopterturene var rene sightseeingturer. Dette er ikke lov for noen andre.
Premiere i sommer
– En ny trailer for filmen er rett rundt hjørnet, og denne viser mer fra Preikestolen, sier linjeprodusent Per-Henry Borch i Truenorth.
Verdenspremieren på filmen blir i juli, og norsk premiere i august. Planen er å vise filmen utendørs enten på selve Preikestolen, eller på et stort lerret ved Preikestolhytta, der det er plass til flere.