NRK Meny
Normal

Ny nettside skal sile ut miljøverstingene

Stavanger kommune vil gjøre det lettere for kundene å sjekke hvilke miljøgifter og kjemikalier hverdagsproduktene faktisk inneholder. På en ny nettside skal ulike miljømerker og annen informasjon samles.

Giftfri hverdag

Flere produkter som brukes i hverdagen inneholder miljøgifter som kan være skadelige for både dyr og mennesker. Nå skal en ny nettside gjøre det lettere å velge bort verstingene.

Foto: Julie Renée Buene / NRK

– Disse solproduktene kan jeg skanne og legge inn, og da ser jeg at de inneholder tre identifiserbare miljøgifter som vi bør unngå, sier Bjørg Tysdal Moe, varaordfører i Stavanger.

Med få tastetrykk på mobiltelefonen viser hun hvordan det skal bli enklere for forbrukere å styre unna farlige produkter i butikkhyllene.

Del av miljøplanen

I dag presenterte Stavanger kommune den nye nettsiden. Den skal hjelpe forbrukerne å finne fram i jungelen av merkeordninger, og dermed ta miljøbevisste valg.

Med seg på laget har kommunen Forbrukerrådet, som blant annet har mobilappen Hormonsjekk, og miljøorganisasjoner som også står bak nettsiden giftfrihverdag.no.

– Dette er en del av klima- og miljøplanen vår, der vi skal gå ut med mer informasjon til innbyggerne våre. Vi tenker gjerne at klima og miljø handler om å redusere CO2-utslipp på bilen vår, men det er så mye mer, sier den engasjerte varaordføreren.

Stavanger kommune lanserer miljø-app

Prosjektgruppa bak den nye nettsida: Fra venstre: Inger Gjedrem, Marit Sundsvik Bendixen, assisterende fylkesmiljøvernsjef, Frede Cappelen, politiker i Ap, Bjørg Tysdal Moe, varaordfører i Stavanger, miljøvernsjef Olav Stav, Edith Nøkling, direktør i Forbrukerrådet i Rogaland og prosjektleder Gabriele Brennhaugen.

Foto: privat

Hun mener det er fint å kunne forebygge miljøskader, og ikke bare reparere når skaden allerede er skjedd.

– På 60 år har vi gått fra å ha mellom seks og åtte miljøgifter i kroppene våre, til mellom to og fire hundre giftstoffer i dag. Slik kan det ikke fortsette, sier Tysdal Moe.

– Inneholder mye dritt

Miljøgiftene finnes i alt fra kosmetiske produkter til rengjøringsmidler, barneleker og klær. Gabriele Brennhaugen er leder for prosjektet, og mener det trengs mer kunnskap i befolkningen.

– Dette handler om alle hverdagstingene våre. Den duken vi har dekket på her er en teflonduk, og søler man for eksempel rødvin på den, vil det prelle av uten å etterlate flekk. Det er jo kjempegreit, men den inneholder så mye dritt at jeg helst ikke vil vite det, sier Brennhaugen.

Myndighetene har allerede fjernet de verste stoffene, men det finnes fortsatt over 130 ulike gifter som Miljødirektoratet anbefaler folk å være oppmerksomme på.

– Kunnskap er det ganske mye av, men å samle kunnskapen slik at forbrukerne kan få dra nytte av den, er kommunen nå med på, slår Tysdal Moe fast.