NRK Meny
Normal

Rigger til intim matfestival i Stavanger

Parallelt med Gladmatfestivalen i Stavanger arrangerer en rekke aktører en egen matfest. Blant aktørene er Ostehuset, slakter Idsøe og Jacobs brød.

En ny mat"festival" starter opp samtidig som Gladmaten i Stavanger.

RIGGER I LITEN SKALA: I sterkt kontrast til det enorme arrangementet «Gladmaten», rigges det i liten skala i Østre Bydel i Stavanger.

Aslaug Tveit

ALTERNATIV: – Det skal være en rolig plass for å få seg noe å spise, sier arrangøren av «Spiselig Bydelsfest», Aslaug Tveit.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK
Mona Vervik

IKKE UROLIG: – At en bydel har valgt å ha en fest den uken i året det er mest folk i byen, er lett å forstå, sier Gladmat-sjef Mona Vervik. Hun er ikke redd for publikumssvikt.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

«Spiselig bydelsfest» arrangeres på Storhaug. Prosjektleder Aslaug Tveit sier de ønsker et alternativ til Gladmatfestivalen.

– Det er ment som en rolig plass å få seg noe å spise. Vi har livemusikk og øltelt med mikrobryggeri. Tanken er at det skal være et lokalt samlingspunkt, sier Tveit til NRK.no.

Selv om «Spiselig Bydelsfest» arrangeres samtidig som Gladmatfestivalen, avviser Tveit at de vil fungere som en konkurrent.

– Dette blir jo ikke en egen matfestival. Vi ser på det som et lite, lokalt supplement. Og det er veldig tidsbegrenset når det skal foregå – kun torsdag og fredag ettermiddag. Folk kan ta en pause her, og oppleve Gladmaten, også.

– Fokus på å dyrke ting selv

– Syns dere at gladmaten er for stor?

– For noen kan det gjerne bli litt masete å være der hele dagen. Men det skal være mange folk og mange alternativer, så nei, jeg syns ikke det blir for stort. Men vi prøver å utfordre Gladmaten litt på å tenke nytt. Festivalen har eksistert i ganske mange år, og det er alltid viktig å fornye seg.

– Vi tenker å ha fokus på å dyrke ting selv, og lokal mat, og endre litt på stemningen og atmosfæren, og lage litt mer variasjon, sier Tveit.

Gladmat-sjefen ikke redd for publikumssvikt

Gladmat-sjef Mona Vervik har ingenting imot at «Spiselig Bydelsfest» starter opp samtidig som festivalen i Vågen.

– At en bydel har valgt å ha en fest den uken i året det er mest folk i byen, er lett å forstå. Vi sier i gladmaten at hele byen skal feire Gladmat, sier hun til NRK.no.

Hun er ikke urolig for at den nyetablerte bydelsfesten skal stjele kunder fra Gladmatfestivalen.

– Å sammenligne Norges største festival, med 250.000 deltakere, med en byfest i to dager, er ikke urovekkende.

Flere nyheter fra Rogaland