NRK Meny
Normal

Ny kommisjon skal forebygge feil i helsevesenet

Stavanger får statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten. – Dette vil bety en viktig forskjell i forbedringsarbeidet, tror professor.

Helsekommisjonen til Stavanger

Olaug Bollestad (KrF), Iselin Nybø (V), Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), postdoktor Siri Wiig ved UiS og helseminister Bent Høie (H) var alle på plass da det ble kjent at Stavanger får den nyopprettede helsekommisjonen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Mandag ble det kjent at statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten blir plassert i Stavanger. Målet med kommisjonen er å lære av feil og forebygge svikt slik at helse- og omsorgstjenesten blir bedre og tryggere for pasientene.

Helseminister Bent Høie (H) begrunner plasseringen med best kompetanse.

– Universitetet i Stavanger har et verdensledende miljø innen denne type sikkerhetstenkning og kvalitet. Vi har også et sterkt sikkerhetsmiljø knyttet til oljenæringen, samtidig som vi har et stort universitetssykehus med veldig mange flinke medisinere, sier han.

Siri Wiig er professor i kvalitet og sikkerhet i helsesystemer ved Universitetet i Stavanger (UiS), og har jobbet for dette i flere år.

– Denne kommisjonen kommer til å bety en viktig forskjell i forbedringsarbeidet i helsetjenesten, sier Wiig.

Kommisjonen skal etableres i 2018 og vil gi 20 nye arbeidsplasser.

Skal lære av feil

Ordningen er sanksjonsfri og uavhengig, noe som betyr at den informasjonen som blir gitt kommisjonen ikke kan ikke brukes til å straffe eller iverksette administrative reaksjoner.

– Det skjer veldig mange dødsfall i norsk helse- og omsorgstjeneste, så det er helt klart behov for denne kommisjonen, sier Wiig.

– Det at vi nå får en uavhengig undersøkelseskommisjon skal bidra til at en unngår å gjøre de samme feilene om igjen, sier Høie.

Hvilken type saker vil kommisjonen se på?

– Det er saker der det for eksempel skjer dødsfall som følge av at det er gjort en feil, eller der det skjer store skader. Men, dette er en uavhengig kommisjon som selv skal bestemme hvilke saker de ønsker å gå inn i.

– Omfanget av hendelser er stort i helsetjenesten, hvorfor har en ikke opprettet en helsekommisjon tidligere?

– Fordi vi ikke har hatt den tenkningen inne, og her vil Norge, sammen med Storbritannia, være en internasjonal pioner også på dette området. Det er ingen andre land, utenom disse to landene, som har gjort dette, sier Høie.

Det var to familier som tok opp forslaget om en egen helsekommisjon, blant annet familien til Benjamin Lie som døde på grunn av en sykehustabbe.

Barnevernssaker kan få egen kommisjon

Også barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) var til stede på UiS da det ble kjent at Stavanger får helsekommisjonen. Hun sier det foreløpig er for tidlig å si om den nye helsekommisjonen også skal jobbe med barnevernssaker.

– Men vi har hatt et utvalg som har kommet med forslag om at vi bør ha en kommisjon som også går inn og ser på saker der barn og unge har blitt utsatt for vold og overgrep, også med døden til følge, sier Horne.