Hopp til innhold

Ny brannslukningmetode imponerer

Dyser fra oljeindustrien til havs kan nå bli brukt til å hindre spredning av branner på land. Dette kan bedre brannsikkerheten i trehusbebyggelser over hele landet.

Dyser fra oljeindustrien til havs kan nå bli brukt til å hindre spredning av branner på land. Dette kan bedre brannsikkerheten i trehusbebyggelser over hele landet.

SE VIDEO: Beboere fra trehusbyen i Gamle Stavanger fikk teste ut nyvinningen. De kan skimtes bak vannet.

Kampen mot flammene er ikke alltid like lett å vinne, men nå har det kommet et nytt våpen som kan hjelpe. Dette gjelder spesielt for dem som bor på brannutsatte plasser.

– Jeg synes det er smart bygget opp, og at ingen har kommet på dette før synes jeg er helt utrolig, sier Oddbjørn Leikvoll, som er instruktør i Rogaland brann og redning.

Slike dyser har blitt brukt som brannsikring i oljeindustrien til havs i 25-års tid. Nå blir teknologien testet for bruk på land.

– Det er et sprinkleranlegg av en enkel dimensjon. Det er bare til å sette opp, så får du en vannvegg som kan beskytte mot brannspredning, rømningskorridor og varme, forklarer Leikvoll.

Oddbjørn Leikvoll

Oddbjørn Leikvoll i brannvesenet er imponert over den nye teknologien.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Aktuelt for Gamle Stavanger

Helge Stridsklev

Helge Stridsklev, er daglig leder i Waterwall AS.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Metoden gjør at vegger med vann kan isolere hus fra flammene. På den måten kan brannmannskapet konsentrere seg om det viktigste; å redde liv.

– Det geniale med dette er at det er en enkel mekanisk ting, den har ingen bevegelige deler og produseres av ett stålstykke, samtidig som den er vedlikeholdsfri, sier Helge Stridsklev, som er daglig leder i Waterwall AS.

Beboere fra trehusbyen i Gamle Stavanger får teste ut nyvinningen, også de lar seg imponere.

– Jeg synes det var genialt. Dette er noe jeg kunne tenkt meg å ha i Gamle Stavanger, Lillian Vindfallet, som bor i Gamle Stavanger, som fikk teste dysen.

vannvegg

Her er utstyret i full test. Målet er å få dysene på markedet på nyåret.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Behov i hele landet

Men det er ikke bare i Stavanger trehusene står tett i tett.

– Vi har bryggen i Bergen for eksempel, men overalt i Norge har vi verneverdig bebyggelse. Kan vi få implementert dette her, så vil dette gi en veldig god beskyttelse, sier Stridsklev.

Målet er å få dysene på markedet på nyåret. Det vil være bra, mener brannvesenet.

– Ut ifra våre muligheter er dette et veldig interessant system, det er absolutt noe vi kunne benyttet, sier Leikvoll.