Varsler om flom- og jordskredfare

Norges vassdrags- og energidirektorat ber folk i Rogaland og Agder om å ta forholdsregler. Det er allerede mye vann i bakken, og i løpet av dagen kan det kommet opptil 60 millimeter regn.

Flom på Jæren

ARKIVBILDE: – Vanligvis ville vi ikke sendt ut flom- og jordskredvarsel når det er skal komme 60 millimeter nedbør, men det er ikke lenger normale forhold i sørlige deler av Rogaland og Agder-fylkene, sier Inger Karin Engen, vakthavende hydrolog i NVE, til NRK.

Foto: Magnar Larsen

– Helt sør i Rogaland og i Agder-fylkene kan de komme opp mot 60 millimeter regn i løpet av dagen, sier statsmeteorolog Frode Hassel i Vervarslinga på Vestlandet, til NRK.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel og jordskredvarsel for i dag, torsdag.

– Vanligvis ville vi ikke sendt ut flom- og jordskredvarsel når det er skal komme 60 millimeter nedbør, men det er ikke lenger normale forhold i sørlige deler av Rogaland og Agder-fylkene, sier Inger Karin Engen, vakthavende hydrolog i NVE, til NRK.

Hun forteller at det allerede onsdag er mye vann i bakken og stor vannføring i bekker og elver, og at det derfor er sendt ut gult varsel.

– Hold deg unna store elver

Engen har en klar oppfordring til folk som bor på de utsatte stedene.

– Rens avløpsveier. Det er også viktig å redde unna verdigjenstander hvis du bor en plass der det kan komme flom eller skred, sier hydrologen.

Hun er også klar på at den store vannføringen kan føre til farlige situasjoner.

– Folk må holde seg unna store elver og bekker der det er høy vannføring, sier Engen.

Jordskred i Lund i går

Tirsdag morgen raste store mengder jord ned fra fjellsiden over et byggefelt på Moi i Lund kommune i Rogaland. Kort tid etter ringte telefonen til Jørn Pedersen (27).

– Naboen ringte og sa at jeg skulle evakueres. Da jeg kom ut så jeg at garasjen og bilen min var knust. Det var mørkt, men jeg kunne se jord og trær som lå strødd, sa Pedersen til NRK i går.

Det var mellom 10 og 15 hus som ble evakuert etter raset i Lund. Strømmen gikk også da jorden rev strømmaster over ende, men Dalane Energi fikk etter hvert strømmen tilbake i området.

Bilen og garasjen til Jørn Pedersen ble smadret da store mengder jord raste ned fra fjellsiden i morges. Da inngangsdøren ble sperret av trær og kampesteiner måtte han knuse et vindu i stua.

SE VIDEO: Her forteller Jørn Pedersen om den dramatiske starten han fikk på nyttårsaften 2013.