NRK Meny
Normal

Norwegian: – Stavanger er for dyrt

– Prisene på hotell, mat og drikke er for ekstreme, sier direktør.

Kjell Aukrust på Norwegian-hale

I dag flyr Norwegian fra Stavanger lufthavn Sola til 14 utenlandsdestinasjoner. Hvis ikke prisnivået i oljehovedstaden synker blir det neppe flere.

Foto: Norwegian

Daniel Skjeldam

Norwegians kommersielle direktør, Daniel A. Skjeldam.

Foto: Norwegian

– Vi i Norwegian har store ambisjoner for Stavanger. Vi ønsker å vokse i regionen, og ønsker flere direkteruter derfra. Men det vi ser selv, og hører fra våre samarbeidspartnere er at prisnivået på hotell, mat og drikke er i ferd med å bli i overkant høyt. Det kan skade satsingen på masseturisme, og det synes vi er synd, sier Norwegians kommersielle direktør, Daniel A. Skjeldam til NRK.

I dag skrev Stavanger Aftenblad at Norwegian demper satsingen på Stavanger og Sola flyplass på grunn av de høye prisene i regionen. Ifølge Skjeldam har Norwegian en liste over svært mange byer de ønsker å fly til fra Sola, som stoppes av prisutviklingen i regionen.

For dyrt for Europa

– Stavanger går glipp av flere turister. Regionen må sette et fokus på kostnadsnivået og synliggjøre hotell- og spisetilbudet som er rimelig i dag, sier Skjeldam.

Han håper at politikere og næringsliv i regionen vil ta debatten og iverksette tiltak.

– Hvis prisene i Stavanger-regionen baserer seg på oljelønningene, så er ikke det et prisnivå som kan favne den brede borger i Europa, mener Skjeldam.

Han sier at Norwegian svært gjerne ønsker å satse på Stavanger men at de da også er avhengige av det er godt belegg også på returflightene.

– Vi håper å kunne vokse massivt, tredoble antall basefly og doble antall ruter. Det tror vi er mulig hvis dette blir ivaretatt på en skikkelig måte, sier han.

Lettere å fly til Bergen

Fra Sola flyr Norwegian i dag direkte til 14 destinasjoner i utlandet. Til sammenligning har selskapet i dag 26 direkteruter mellom Bergen og utlandet.

– Det er helt klart en stor forskjell mellom Stavanger og Bergen. Bergen har flere, bedre og rimeligere alternativer. Kundene er opptatt av norsk prisnivå og alle offisielle statistikker viser at dette er virkeligheten, sier Skjeldam til Aftenbladet.

Svindyre hotellrom i ukedagene

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at gjennomsnittsprisen på en hotellovernatting er omtrent 150 kroner mer i Stavanger, sammenlignet med Bergen og Oslo i januar 2012.

  • Rogaland: 1047 kroner.
  • Oslo: 903 kroner.
  • Hordaland: 901 kroner.

– Dette er snittpriser. Forskjellen fra Oslo og Bergen er at Stavanger har lave priser fredag til mandag, som drar ned snittet, mens prisene er skyhøye på ukedagene. Oslo og Bergen er mer stabile, sier Skjeldam til avisen.