NRK Meny
Normal

Dette kan bli Norges største slakteri

Nortura kjøper slakterianlegg på Kviamarka og vurderer å flytte all virksomheten i Rogaland til Hå.

Prima, Jæren

Nortura kjøper Prima Jæren sitt slakterianlegg på Kviamarka og vurderer å flytte all virksomheten i Rogaland til Hå.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Med å overta her, kan vi virkelig ta et klyv inn i fremtiden i forhold til å effektivisere slakterivirksomheten i Norge til nye nivåer.

Det sier Norturas konsernsjef Arne Kristian Kolberg om kjøpet av anlegget og slakterivirksomheten til Prima Jæren på Kviamarka i Hå.

Nortura kjøper bygninger, tomt og selskapene i anlegget for 600 millioner kroner.

– I første omgang kommer vi til å utnytte den slakterikapasiteten som Nortura og Prima i sum har. Så starter vi planleggingen av et fremtidig stort anlegg her på Kviamarka, sier Kolberg.

Anbjørn Øglænd og Arne Kristian Kolberg

Direktør for Prima Jæren Anbjørn Øglænd (til venstre) har solgt slakterianlegget til konsernsjef i Nortura Arne Kristian Kolberg.

Foto: Øystein Ellingsen

Vurderer å flytte all virksomheten til Hå

Kjøpet betyr at det blir mulig å flytte Norturas anlegg på Forus. Det vil og bli vurdert om Nortura sine anlegg i Egersund og Sandeid skal flyttes til Kviamarka.

– Når det konkret skjer noe med anleggene i Sandeid og Egersund vil vi komme tilbake til senere i en egen utredning, sier Kolberg.

Nortura har vel 500 ansatte på Forus, vel 100 ansatte i Egersund og nesten 70 ansatte i Sandeid.

– Sikrer fortsatt konkurranse

Nortura inngår samtidig et partnerskap med Prima om kjøttskjærings-virksomheten. Her skal Prima-gruppen eie 51 prosent av aksjene. Alle aktiviteter innen salg og produktutvikling vil fortsatt eies 100 prosent av Prima Gruppen.

– Vi har lyktes med å etablere et avtaleverk som langsiktig sikrer fortsatt konkurranse mellom Nortura og oss, samtidig som vi henter ut effektivitetsgevinster innen slakting og skjæring, sier konsernsjef Anbjørn Øglend i Prima Gruppen.

– En gladdag for Hå kommune

– Nå er det på en måte klart at Kvimarka er hovedsetet for næringsmidler i Rogaland.

Det sier Hå-ordfører Mons Skrettingland i Hå til NRK. Han mener dette er en gladdag for kommunen.

– Vi får en vanvittig god utnyttelse av industriarealet i landbrukskommunen Hå. Det vil fremstå som et kraftsenter, sier Skrettingland.