Hopp til innhold

Norske studenter inntar Silverstone

For første gang deltar Norge i racerbilkonkurransen Formula Student på Silverstone. Tre lag fra NTNU, UiS og HiOf er klare for å kjempe om medaljer.

For første gang deltar Norge i racerbilkonkurransen Formula Student på Silverstone. Tre lag fra NTNU, UiS og HiOf er klare for å kjempe om medaljer.

Se video: Norske studenter inntar Silverstone.

– Formålet er å lære ingeniørfaget i praksis og så er det veldig gøy i tillegg, sier Bjørn Vidvei, maskiningeniørstudent ved Universitetet i Stavanger.

Han og 11 medstudenter fant ut i mars i fjor at de hadde lyst til å bygge sin egen til for å delta i verdens største ingeniørkonkurranse for studenter innen motorsport, Formula Student.

Representerer Norge for første gang

Team fra Norge har aldri tidligere deltatt i konkurransen, men i år er hele tre lag klare for å forsvare Norges ingeniørstudenters ære på den sagnomsuste racerbanen.

Northern Spirit Motorsport fra Høgskolen i Østfold har snartnummer 66, Revolve NTNU fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har startnummer 67 og Formula Student Team UiS fra Universitetet i Stavanger starter som nummer 68.

– Vi har jobbet med prosjektet siden mars i fjor og begynte før jul å bygge bilen. Rammen var ferdig i mars, og vi har jobbet veldig hardt siden det. Nå er den endelig klar, sier Vidvei.

På plass i Formula Student-bilen

Bjørn Vidvei tester racerbilen teamet i Stavanger har bygget.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Ekstra giret på å jobbe

Bilbyggingen inngår i bacheloroppgaven til de studentene som deltar, og læringsprosessen er svært viktig, men likevel er det også rom for å ha det gøy.

– De har det veldig gøy og jeg ser at de er giret på å jobbe og lære. De har vært kjempeflinke. Jeg har vært med dem hele tiden og er veldig glad for å se så inspirerte studenter, sier Yaaseen Amith, overingeniør ved Institutt for konstruksjonsteknikk og materialteknologi (IKM) ved UiS.

Det er heller ikke en hemmelighet at det nok er de mest motorsportfrelste studentene som velger akkurat dette prosjektet som sin bacheloropgave.

– Jeg er sykelig interessert i bil, og denne er jeg veldig interessert i. Det er helt rått å høre lyden i den. Jeg er veldig kry. Det å kjøre den kan ikke sammenlignes med noe, sier Vidvei.

Magne Øksnevad, Bjørn Vidvei og Erik Nygårdsvoll

Magne Øksnevad, Bjørn Vidvei og Erik Nygårdsvoll gleder seg til å teste bilen på Silverstone.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Satser på å bli klare til avreise

Torstein Aalen

Torstein Aalen er leder for Høgskolen i Østfolds racingteam.

Foto: Northern Spirit Motorsport

Fra Høgskolen i Østfold kommer racingteamet Northern Spirit Motorsport. De presenterte bilen sin under skolens Expo-utstilling 6-7 juni. Bilen ble testet på Rudskogen den 20. juni.

– Vi har ingen anelse om hvordan det er der borte, og er veldig spente, sier teamleder Torstein Aalen.

Han forteller at teamet, som består av 11 studenter fra høgskolen, har hatt et paer utfordringer på veien mot ferdig Formula Student-bil.

– Det er noen småting igjen å fikse, men bilen er nesten klar. Vi har blitt litt forsinket på grunn av deleleveranser, men vi satser på å bli ferdige til avreise, sier Aalen.

Bilen til Northern Spirit Motorsport

Bilen til Northern Spirit Motorsport ble presentert den 6. juni for blandt andre Jon-Ivar Nygård ordføreren i Fredrikstad kommune.

Foto: HiOf

– Kjenner reisefeberen

Teamet Revolve NTNU ble dannet på vinteren 2010. Racerbilen de skal delta med i Formula Student 2012 ble avduket 3. mai 2012, og har fått navnet «KA Borealis R». Nå er gjengen klar for avreise.

– Vi gleder oss vil avreise og begynner å kjenne reisefeberen og presset. Det blir kjekkere desto nærmere vi kommer. Det er alltid litt småplukk igjen på bilen fordi en prototype blir jo aldri helt ferdig, sier prosjektleder Erling Kjelstrup.

Tror du noen av de norske bilene kan komme hjem med medalje?

– Det er viktigst å passere målstreken, men alle de norske bilene har lagt seg på et høyt nivå.

Revolve NTNU

Revolve NTNU er klare for å kjempe om edelt metall på Silverstone.

Foto: Revolve NTNU

Håper på nykommerprisen

I Stavanger står containeren klar for å frakte den egensnekrede racerbilen til England førstkommende fredag. Nervene er i høystenn og teamet gleder seg.

– Vi skal teste det vi nå har brukt store deler av vår studetid og fritid på. Vi skal teste det vi har laget og sammenligne det med andre, sier Erik Nygårdsvoll ved UiS-teamet.

Han har tro på at teamet kan ta med seg edelt metall hjem over havet.

– Vi har absolutt mulighet til å ta med oss en medalje hjem. Konkurransen har vart veldig lenge så det er en god del lag som har deltatt i syv til elleve år og har mye mer erfaring enn oss. Men det deles også ut en nykommerpris, og den har vært et mål for oss ganske lenge, sier Nygårdsvoll.

Magne Øksnevad, Bjørn Vidvei, Aleksander Puntervold, Veronica Hamarhaug og Sverre Koltveit Skomedal

Magne Øksnevad, Bjørn Vidvei, Aleksander Puntervold, Veronica Hamarhaug og Sverre Koltveit Skomedal fra team UiS.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Viktig med praktisk læring

– Det er viktig for oss å passe på at ingeniørstudentene skal være gode på et nasjonalt og internasjonalt nivå. Derfor er det viktig at de allerede på bachelornivå får erfaring med problembasert læring, sier UiS-professor Yaaseen Amith.

– De lærer mye teori i de fem første semestrene så da er det viktig at de i det sjette semestrene får noe praksis, og får bruke det de har lært til å lage noe konkret. Det de lager glemmer de aldri, og kunnskapen sitter ekstra godt, legger han til.

Håper at racersatsningen fortsetter

Nå håper maskiningeniørene ved UiS at årets racerenventyr kun er starten på en fleråring racersatsning. Nå håper han at det tradisjonen blir videreført.

– Det er kjekt at Norge kommer på banen, og viser oss frem, og det hadde vært veldig kjekt å kunne videreført det til neste års ingeniørstudenter, sier Erik Nygårdsvoll.

Også ingeniørlæreren er veldig motivert for å før prosjektet videre til neste års ingeniørkull.

– Jeg håper at prosjektet kan forysette og utvikle seg videre, gjerne med enda mer samarbeid mellom de forskjellige ingeniørlinjene. Vi vil gjerne ha med maskinstudenter, elektroingeniører og gjerne samfunnsstudenter og mediestudenter. Mest mulig samarbeid gir mest mulig læring, sier Yaaseen Amith.