Hopp til innhold

Disse har trolig kortere holdbarhetsdato enn du tror

Har du noen gang sjekket «best før»-etiketten opp mot innpakkingsdatoen på potetpakken? Holdbarhetstiden kan overraske deg.

Et par med nypoteter i ei hånd

Norske nypoteter er tilbake i butikkhyllene i juni. Men du kan gå på en bommert hvis du lar dem ligge for lenge før du spiser dem.

Foto: Elise Pedersen / NRK

– Jeg tror de varer en måned, sier Turid Wiig Olsen.

Men det viser seg at det kun går tolv dager fra norske poteter i butikkene blir pakket til «best før»-datoen er omme.

– Bare tolv dager, spør en noe overrasket Wiig Olsen.

Hun trodde potetene varte mye lenger.

Turid Wiig Olsen

Turid Wiig Olsen er overrasket over holdbarheten til potetene.

Foto: Emma Bjelland Ingebrigtsen / NRK

Men vi har vel alle spist poteter som gjerne ble kjøpt for flere uker eller måneder siden?

– Det er jo ikke noe galt med disse potetene. Men holdbarhetsdatoen er på tolv dager fordi det er gjort kvalitetskontroll og pakkeriene kan garantere kvalitet i tolv dager, forklarer rådgiver for korn og potet i Norsk landbruksrådgivning, Arne Vagle.

Man kan med andre ord trygt spise poteter lenge etter «best før»-datoen.

Men pakkeriene kan ikke ha ansvaret for potetene i månedsvis.

– Årsaken til at holdbarheten på nypoteter er kortere, er nettopp det tynne skallet. Det gjør potetene mindre robuste enn lagringspoteter som har et tykkere skall som er mer beskyttende, forteller Devi Ahuja, som er potetsjef i Bama.

Devi Ahuja Portrettfoto

Devi Ahuja er potetsjef i Bama.

Foto: Nicolas Tourrenc / BAMA

Lenger nede i saken kan du finne ut hva du må passe på før du skal spise potet.

Så når blir potetene dårlige?

Hva med disse merkelige utvekstene som etter hvert viser seg på potetene? Er dette et tegn på dårlig potet?

Kunne denne kvinnen for eksempel spise potetene etterpå?:

Skjermbilde av sak fra the New York Post

Tentakler på kjøkkenet? I 2020 kom en kvinne i Frankrike hjem til at posen med poteter så slik ut.

Foto: Skjermbilde / New York Post

– Det er måten den vokser på. De tror de ligger i jorda, og vokser oppover helt til de kommer til lyset. Er det mørkt, blir de lange. Er det lyst, blir de ikke lange. Dette er ikke farlig, det er bare å kappe dem av og spise potetene, sier Vagle.

Hvordan forholder du deg til «best før»-merkingen på poteter? 🥔

Men hvordan skal man vite om poteten er dårlig?

Ifølge potetsjef Ahuja, kan man i de aller fleste tilfeller se med det blotte øye om en potet er dårlig eller ei.

12 dager utløpsdato på poteter

Disse potetene ble pakket 19. juni, og går ut på dato 1. juli.

Foto: Elise Pedersen / NRK

Men er du i tvil, så har de en liste som man kan bruke for å gjenkjenne en dårlig potet.

Mugg eller soppvekst

Dersom det er synlig mugg eller sopp på poteten, er det et tegn på at poteten er infisert og bør kastes, forteller Ahuja.

Råtten potet

Bildet viser et eksempel på en råtten potet. Ikke spis!

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK

Dårlig lukt

Poteter som har en ubehagelig lukt kan være råtne og bør ikke spises.

Mørke eller bløte flekker

Om poteten har mørke eller bløte flekker, kan det indikere indre råte eller sykdommer, sier Ahuja.

Da bør ikke poteten spises, men i enkelte tilfeller kan det bety at poteten prøver å danne et nytt skall.

– Da kan potetene skrelles og spises, forteller hun.

Potet med brune innsunkne flekker for forårsaket av tørråte.
Foto: Arne Hermansen/NIBIO

Grønne flekker

Det kan bety at poteten har stoffet solanin i seg. Det kan være giftig i store mengder.

Ifølge potetsjefen kan de grønne flekkene fjernes før du skal bruke poteten.

Mykhet eller skrumpet hud

Noen ganger kan poteter også bli myke, eller få en litt skrumpete hud.

Dette kan bety at poteten har mistet mye av vanninnholdet sitt, og har mindre næringsverdi.

Hus med potetkjeller

På dette huset fra begynnelsen av 1800-tallet ser vi inngangen til potetkjelleren. Det står i dag i Friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer.

Foto: Kåre Hosar/Maihaugen

Trendy med potetvindu

Potetplanten kom til Norge på 1700-tallet, og ble svært viktig på 1800-tallet. Lagring av poteter skjedde i potetkjellere, og her kunne de ligge i månedsvis.

Med skall og jord på, vel å merke.

– De du kjøper nå, er vasket. De er derfor ikke like holdbare, sier Vagle i Norsk landbruksrådgivning.

Det er flere faktorer som gjør at poteten holder ut kortere enn før.

– I en kjeller var det gjerne litt plussgrader og mørkt. Da er det også relativt fuktig. Er det ikke det, kan de tørke ut.

Han trekker også fram en spesiell trend som viser seg på potetutvalgene i butikkene.

– Nå må vi se og kjenne på potetene. Det er vinduer på pakkene. Da får potetene lys på seg, sier Vagle.

Arne Vagle - rådgiver for korn og potet i Norsk landbruksrådgivning

Arne Vagle har handlet uskrelte nypoteter på butikken. Pakken har for øvrig ikke et vindu på seg heller.

Foto: Elise Pedersen / NRK

Flere nyheter fra Rogaland

Kim Elin Olsen og Anders Kolnes Guldbrandsen

Meiner dei sparte både pengar og miljø då dei gifta seg

Malin Lirhus

Pilot Malin (23) var eneste jente i klassen